mszp.hu | Belföld
2019. május 10. 09:30

„Le a kalappal előttük”

„Én nagyon becsülöm azokat a bírókat, akik ezt végigharcolják, mert ezt értünk harcolják végig” – nyilatkozta Harangozó Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este, miután híre ment, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) menesztené Handó Tündét, és ezt a parlamentben kezdeményezi a legfőbb bírói testület.
Az OBT azért kezdeményezte a leváltását, mert az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőjének kinevezett Handó Tünde a legalapvetőbb jogállami normákat figyelmen kívül hagyva igazgatja a bírósági szervezeteket – mondják, különösen a bírósági vezetői kinevezések körül hoz egészen elképesztő, szakmailag indokolhatatlan morálisan pedig vállalhatatlan döntéseket szerintük.

„Tényleg, le a kalappal előttük, ezek az emberek a magyar választók jogaiért harcolnak, és csak azt szeretném ehhez hozzátenni, hogy tessék ezt becsülni, és például itt van egy olyan választás, amelyen ha nem is direktben, de azzal, hogy legalább részt veszünk ezen a választáson, mi is ki tudunk állni olyan emberek mellett, akik még a demokrácia maradék pontjaiért küzdenek” – utalt vissza Harangozó Tamás a bátor bírákra.

A műsorba szintén meghívott Tordai Bence úgy értékelte Handó tevékenységét, hogy már a kinevezésekor jelezték, hogy „nem szerencsés látszatot kelt, ha az elvileg független igazságszolgáltatás élére egy fideszes EP-képviselő (Szájer József – a szerk.) felesége kerül”. A Párbeszéd politikusa szerint itt már nem csak a látszat nem szerencsés, hanem a gyakorlat sem, Handó felrúgja az összes törvény annak érdekében, hogy a bírókat bekényszerítse a Fidesz igájába.

Ez azonban az OBT tegnapi kiállása után úgy tűnik, egyelőre még várat magára. Kérdés persze, mit lép majd a parlamenti többséget birtokló Fidesz, mindenesetre a műsorból kiderült, hogy az ellenzék, élén az MSZP-Párbeszéd szövetséggel, teljes vállszélességgel támogatja Handó Tünde eltávolítását az Országos Bírósági Hivatal éléről. Ahogy Tordai a beszélgetés második felében fogalmazott azért, mert „elég fontos európai érték, hogy jogállamban élünk-e vagy sem, demokráciában élünk-e vagy sem, függetlenek-e a hatalmi ágak, vagy sem”.