mszp.hu | Belföld | Európai Unió Foglalkoztatás
2019. május 18. 02:27

Elfogadhatatlan a magyar munkavállalók kizsákmányolása

A kormány kiszolgáltatottá tette a hazai munkavállalókat, engedi, hogy rabszolgaként foglalkoztassák őket, a munkaerőhiányt béremelés helyett ukrán, indiai, szerb dolgozókkal próbálja kezelni, letörve a hazai béreket, fittyet hányva a munkavédelmi szabályok betartására - mondta Komjáthi Imre Dunaújvárosban.
Orbán Viktor és kormánya a 2010-es hatalomra lépése után kilóra eladta a magyar munkavállalókat a multinacionális cégeknek. Nem tiszteli a magyar dolgozókat és családjaikat, rabszolgatörvényt akaszt a nyakukba, akiket a nagy cégek rabszolgaként dolgoztatnak - foglalta össze az EP-kampány elmúlt hónapjaiban szerzett tapasztalatait dunaújvárosi sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a Hankook gyára előtt beszélt arról, a multik a munkaerőhiányt nem azzal akarják megoldani, hogy bért emelnek és javítják a munkakörülményeket, hanem külföldi munkaerővel. “Lassan már a Himalája tövéből a serpákat is idehozzák, Szarvason indiai munkásokat alkalmaznak” - fogalmazott. Az egyik gyár kapujában azért nem tudtak műszakváltáskor beszélni a dolgozókkal, mert mindegyikük ukrán volt, híján a magyar nyelvismeretnek, de találkoztak szerb és mongol munkásokkal is.

A foglalkoztatásukkal nem csak az a baj, hogy letörik a magyar béreket, a munkavédelmi előírásokat sem tartatják be velük, hírből sem ismerik az európai unós munkavédelmi szabályokat. Emiatt egyre súlyosabb balesetek történnek, a munkavédelmi ellenőrzések pedig elmaradnak, mivel ki merné ellenőrizni az Orbán Viktorral stratégiai megállapodást kötött céget? - vetette fel a költői kérdést Komjáthi. Ami viszont jó hír, tette hozzá, hogy a szakszervezetek már felismerték, a munkavállalók érdekeinek érvényesítéséért szövetségeket kell kötni a szociáldemokrata pártokkal itthon és az Európai Unióban.

Jávor Benedek Orbán multikkal kötött megállapodásait úgy értékelte, az volt a célja, hogy olcsó és kizsákmányolható munkaerőt biztosítson a Magyarországot összeszerelő üzemként használó német és más globális gyártók számára. Ezzel segítette őket olyan profit megszerzéséhez, amelyhez még a régióban sem tudtak volna szert tenni, mert a többi tagországban sokkal erősebb munkajogi képviseletek és normák érvényesülnek. Kijelentette, elfogadhatatlan ez a helyzet, Magyarországnak nem az a szerepe Európában, hogy olcsó munkaerőt biztosító összeszerelő üzem legyen. Joga van minden munkavállalónak megfelelő élethez méltó bérhez, szociális biztonsághoz, munkavállalói jogérvényesítéshez szükséges módokhoz és jogszabályokhoz Ezeket a munkavállalói érdekeket a kormány a karácsony előtt elfogadott rabszolgatörvénnyel nem csak rontotta, hanem kifejezetten sérti - állapította meg a Párbeszéd EP-képviselője. Jávor emlékeztetett arra, a munkavállalók a rabszolgatörvény nyomán elkezdtek harcolni az érdekeikért - ezt jelzeték a Hankooknál és más gyárakban tartott sztrájkok -, amit folytatni kell. “Az MSZP-Párbeszéd szövetség arra vállalkozott, hogy Európában fog küzdeni azért a Szociális Európáért, amely megfelelő minimális szociális ellátórendszert, európai minimálbért és minimálnyugdíjat, a munkavállalók egységes jogvédelmét biztosítja Európa minden országában, és lehetetlennél teszi, hogy vállalhatatlan körülmények között zsákmányolják ki a magyar munkavállalókat" - hívta fel a figyelmet Jávor Benedek.