mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. május 20. 13:54

Az osztrák hatóságoktól kéri az MSZP Pecina és Orbán bűnös alkuinak felderítését

Az osztrák hatóságoktól kéri az MSZP Pecina és Orbán bűnös alkuinak felderítését
Mivel sem az Országgyűléstől, sem a legfőbb ügyésztől nem várható, hogy felderítse, milyen pénzügyi finanszírozású háttérlakukat kötött Orbán Viktor és Heinrich Pecina a magyar sajtótermékek felvásárlásáról, az osztrák hatóságoktól kéri ennek elvégzését az MSZP - jelentette be Ujhelyi István.
Orbán Viktor 2018. januári bécsi utazását idézte fel Ujhelyi István a néhai Népszabadság székháza előtt. A helyszínt az indokolta, hogy Orbán azon az útján a Népszabadságot 2016-ban bezárató Heinrich Pecinával is találkozott, aki érintett a hétvégén kirobbant osztrák politikai botrányban Az MSZP EP-képviselője szó szerint idézte a szombaton lemondott alkancellár Pecinát méltató szavait a 2017-es ibizai videóról: “Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden lapot megvett és előkészített Orbánnak.” Heinz-Christian Strache azt is kifejtette, az orbáni médiakörnyezet a mintaképe. Ujhelyi emlékeztetett arra, Pecina volt az, aki a Médiaworks tulajdonosaként a Népszabadságot bezáratta és számtalan vidéki napilapot megszerzett. “Az osztrák lapok azt írják, Strache hazaárulást követett el. Akkor mit mondjunk mi arról, ami a Népszabadsággal történt?” Ujhelyi arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben Pecinát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csalás és sikkasztás miatt, ami azonban nem tartotta vissza Orbánt, hogy találkozzon vele, majd másnap az alkancellárnál és a kancellárnál vizitelt. A magyaroknak joguk van tudni, Orbánnak milyen kapcsolata volt Pecinával, milyen megegyezéseket kötött vele, milyen pénzügyi finanszírozással, milyen bűnös háttéralkuknak köszönhetően vásárolta fel 15 év alatt a magyar lapokat és sajtó jó részét - jelentette ki az MSZP politikusa.
 
 
 
Mivel sem a magyar Országgyűléstől, sem Polt Péter legfőbb ügyésztől nem várható el, hogy az igazságot feltárja, az osztrák hatóságokhoz fordulnak, hogy derítsék fel Pecina és Orbán közös bűnös alkuit, illetve azt, hogy Strache mire utalt az ibizai találkozón. Az MSZP felvette a kapcsolatot osztrák testvérpártjával, amely osztrák ügyészségi vizsgálatot követel Strache kijelentéseiről. "Orbán lebukott, saját jobboldali populista barátja buktatta le, az MSZP az osztrák szociáldemokrata párttal közös lépéseket tesz, hogy kiderüljenek az ügy részletei" - jelentette be Ujhelyi. Hozzátette: az MSZP és a Párbeszéd mindent meg tesz, hogy ne sérüljenek a magyar állampolgároknak az Európai Unió alapszerződésében a tájékoztatáshoz és a tájékozódáshoz fűződő jogai.
 
 
Tordai Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy Jávor Benedek, az Európai Bizottsághoz fordult a fideszes média propagandaszerű működése miatt, idén pedig ezt kiegészítette azzal az információval, hogy a magyar médiapiac hirdetéseinek 78 százaléka a 476 fideszes sajtóterméket összefogó alapítványnál landol. Az Európai Bizottság vizsgálja a Párbeszéd EP képviselőjének beadványát. A május 26-i választásnak az is a tétje, meg tudjuk-e védeni Európát az orosz befolyástól, hogy az Európa-ellenes, szélsőséges populisták orosz pénzből lenyúlják az európai médiatermékeket, megakadályozva az információhoz való hozzáférés jogának érvényesítését -állapította meg a Párbeszéd országgyűlési képviselője.