mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. május 21. 21:45

Tóth Bertalan: Az EP-választás után ezerrel készülni fogunk az őszre

Az európai parlamenti választás szembesítheti a kormányt azzal, hogy Európa-politikája nem az emberek érdekét szolgálja, befolyásolhatja a magyar belpolitikát, de azt is, merre menjen tovább az ellenzék. Az ellenzék pedig „ezerrel készülni fog az őszre” – mondta Tóth Bertalan az Inforádió Aréna című műsorában kedden.
Az MSZP-Párbeszéd szövetség „nem Kubatov-listával” dolgozik, de minden legális eszközt igénybe vesz a mozgósításra, mondta az MSZP elnöke és EP-listavezetője.
Előzetes felmérések szerint egyik pártcsalád sem fog olyan többséget szerezni az EP-választáson, hogy egyedül alakíthassa az Európai Parlament munkáját, de a kötendő szövetségekből a szocialista-demokrata frakció nem maradhat ki.
 
Ez és az a tény, hogy Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje, ha nem az Európai Bizottság elnöke, de minden bizonnyal Hollandia delegáltjaként uniós biztos lesz, garantálja, hogy a baloldali és zöld fordulat végbemenjen az unióban, és a szocialisták programja: a szociális Európa építése, az európai minimálbér, a szakszervezeti jogok megerősítése, „valamilyen úton-módon”érvényesüljön”.
 
Tóth kiemelte: az EU többi tagállamához képest Magyarországon a legnagyobb a minimálbéren az adóteher, és másfélmillió magyar munkavállaló legális jövedelme nem is éri el a minimálbér összegét. Az európai szocialista pártok programjában tagállamonként az átlagkereset 60% szerepel minimálbérként, de Magyarországon első lépésként járulékcsökkentéssel és adócsökkentéssel lehetne a minimálbért növelni. Másrészt az európai minimálbér megteremtésére olyan tagállami javaslatok is vannak, hogy közös európai szabályozással adóztassák meg azokat a multinacionális nagyvállalatokat, amelyek jelenleg kiskapukon keresztül minimalizálják adójukat.
 
Kérdésre elmondta: az MSZP-Párbeszéd demokráciafelfogása szinte azonos a DK-éval, de az újraelosztásban sokkal radikálisabb lépéseket tennének, mint a DK. S míg a DK a Macron francia elnök által képviselt liberalizmus felé közelít, az MSZP-P maradna a szocialista-demokrata frakcióban.
 
Az EP-választás utáni hétfőn megkezdődik a magyar Országgyűlés ülése, ahol „meglátjuk, hogy a Fidesz kitart-e amellett, hogy egészségügy helyett inkább a stadionokat kell finanszírozni.” Az MSZP számos törvényjavaslatot benyújtott nyugdíjemelésre, az egészségügy és az oktatás javítására, orvosi és szakápolói béremelésre. A pártelnök elmondta: alternatív költségvetésnek hívják a csomagot, hiszen a kormány a költségvetést is most nyújtja majd be. 
 
Kiemelten foglalkoznak a nyugdíjasokkal, megállapodást kötöttek a Nyugdíjas Parlament Egyesülettel a nyugdíjminimum emelésére – európai minimálnyugdíjként 95 000 forintot javasolnak. Másrészt már most elkezdenék az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását, megduplázva a 28 500 forintos jelenlegi magyar nyugdíjminimumot. 
 
Újabb látványos ellenzéki akciókra vonatkozó kérdésre elmondta: tőle ez nem áll távol, s biztos abban, hogy a szakszervezetek erőt merítettek abból, hogy volt, aki kiállt mellettük a munkavállalói jogokért. Elmondta: azonnali 20-30%-os béremelésre lenne Magyarországon szükség, hogy a rendes időben végzett munkájukból a dolgozók meg tudjanak élni, hiszen ma a munkavállalók 2/3-a az átlagkeresetet sem viszi haza. 
 
Kiemelte: az ellenzéki pártok egyre több együttműködési pontot találnak egymással és civilszervezetekkel is. A választók el is várják a kemény közös kiállást, és a Fidesz választási rendszere is kikényszeríti az ellenzéki együttműködést. Ez végül megalapozhatja a kormányzóképességet – mondta.
 
Igazi fordulatot a helyi közösségek megnyerésével lehet elérni – húzta alá. 
„Egy új politikai helyzet alakulhat ki már ősszel” – mondta. 
 
Az önkormányzati választásokra tulajdonképpen már meg is kezdődött a kampány, hiszen nagyon sok településen jelentettek már be együttműködést, sok helyen a jelöltállítási folyamat is megkezdődött.
 
Nyilván lesznek különbségek a programokban, hiszen a helyi közösségek saját programokat fognak alkotni, s ezekben szerepelnie kell a jelölteket támogató pártok üzeneteinek is. Itt azonban nem ideológiai kérdések dőlnek el, hanem hogy milyen szolgáltatást tud nyújtani az adott önkormányzat a választók számára – mondta az MSZP elnöke.