mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. július 08. 15:48

Molnár Zsolt: az ellenzéki megegyezés maximalizálja az esélyeket Budapesten

Mind a 23 budapesti kerületben megvan, vagy nagyon rövidesen meglesz az az ellenzéki jelölt, aki legyőzheti a kormánypártiakat. Ezzel a megegyezéssel van az ellenzéknek a legnagyobb győzelmi esélye az őszi önkormányzati választáson – mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke hétfőn.
„Ez a forgatókönyv maximalizálja az ellenzék esélyeit, s lehetővé teszi, hogy Budapesten az ellenzék akár elsöprő győzelmet is arathasson” – mondta Molnár az ATV Start című műsorában.

A komplex megállapodás magában foglalja – és az ellenzéki pártok a tárgyalások során közösen jutottak arra a következtetésre – hogy célravezetőbb, és az ellenzéki esélyeket növeli, ha a Jobbik nem áll be az V. kerületben az MSZP-s Tüttő Kata mögé, és Pesterzsébeten is külön jelöltet indít.

A már hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket az ellenzéki megállapodás résztvevői „értelemszerűen” támogatják, a IX. kerületben pedig előválasztást írnak ki. Itt a hat ellenzéki párt megegyezett a körzetekben, a stratégiában, a programban; „egy csapatkapitányt keresünk, s majd eldől, hogy a ferencvárosiak melyik jelöltet kívánják csapatkapitánnyá emelni” – mondta.

Kiemelte: valamennyi jelöltnek, aki a megállapodásban részes ellenzéki párt mezében „fog futni” az önkormányzati választáson, el kell fogadnia egy alapvető értéknyilatkozatot a jogállamról, a faji, etnikai, vallási megkülönböztetés tilalmáról és sok más alapértékről.
„Ez az a határmezsgye, amely el fogja dönteni, hogy kinek van helye a demokratikus ellenzék oldalán” – húzta alá.

„Nyilván erre a Jobbik ígéretet tett. A Jobbik politikája az elmúlt időszakban azt mutatja, hogy ezt a lehetőséget meg kell adni neki” – mondta Molnár, hozzátéve: nem a politikusok, hanem a választók követelik a teljes körű összefogást.

„Világos üzenet érkezett. Nem volt olyan kutatás, amelyik ne hozta volna azt az eredményt, hogy tessék – nem tudok más szót mondani, tudom, hogy elcsépelt – összefogni. Így jönnek oda az emberhez az utcán, a strandon, a járműveken – tehát bárhol megy az ember, ez az elvárás.” Hozzátette: „A magam részéről nem látom ezt annyira egyértelműnek, de a választói akarat előtt meg kell hajolni. Így teszünk majd Ferencvárosban az előválasztást követően, és szerencsére így tettek a budapestiek” a főpolgármesteri előválasztáson, ahol Karácsony Gergely nagy többséggel győzött.

„A Fidesz megtisztelt minket, hogy szivárványkoalíciónak nevezett” – folytatta Molnár – mivel Szombathelyen kezdték ezt a szót emlegetni, ahol a teljes ellenzéki összefogás remekül működik, és már most elvették a Fidesztől a többségét a városvezetésben.
Arra a kérdésre, hogy Tarlós István jelenlegi budapesti főpolgármester nem zárkózik el egy jelölti vitától, azt mondta: „Óvatosan kezdek hinni ebben a vitában”, bár az ördög a körülmények részleteiben rejlik.