mszp.hu | Belföld | Oktatás
2019. szeptember 01. 06:19

A 2019/2020 tanév kezdetén

Barátaink, pedagógus társaink!
Szeptember elseje, az új tanév, az új lehetőségek és kötelezettségek kezdete számos családnak az országban és nekünk, pedagógusoknak is.
 
Ez a tizedik tanév a FIDESZ országlása idején. Hiába kutakodom, egyetlen biztató, a gyermek és az oktatás javát szolgáló intézkedésüket sem tudom megemlíteni. Eszembe jut azonban mindaz, ami a kilenc tanév alatt a nyakunkba szakadt, s ezek közül is a legsúlyosabb: ebben az évben végképp szétszabdalták az oktatás egységes szövetét, amely a kiegyezés óta, több mint másfél száz évig a gyermek korának és testi/szellemi fejlettségének megfelelően, egymásra épülő periódusokban szolgálta a diákok, és a nemzet érdekeit. Azzal, hogy az egyes elemeket egymástól látványosan elválasztották, befejezték egyúttal azt a folyamatot is, amelyet szisztematikusan, a 2011. évi Köznevelési törvény nem titkolt szándékainak megfelelően hajtottak végre. Kiszolgáltatottá tettek gyermeket – szülőt - pedagógust egyaránt.
 
Egyetlen szabadságunk maradt: arra nincs lehetőségük, hogy az ország minden iskolájába, minden osztályába egyszerre küldjenek olyan felügyelőket, akik a központi akaratot a nap minden órájában megkövetelik. 
 
Tanítanunk legjobb tudásunk, felkészültségünk, a gyermek iránt érzett elkötelezettségünk, és a XXI. század elvárásai szerint még lehet. Jelentse ez számunkra annak reményét is, hogy a tanítás szabadsága egyszer még visszatér!
 
A Magyar Szocialista Párt
Országos Pedagógus tagozata nevében:
Kajtárné Botár Borbála elnök