mszp.hu | Belföld
2019. december 07. 19:51

A kormány vonja vissza az iskolaérettségre vonatkozó új szabályozást!

A kormány vonja vissza az iskolaérettségre vonatkozó új szabályozást!
Az alapvető jogok biztosa azt állapította meg, hogy a tankötelezettség kezdő időpontjának új törvényi szabályozása következtében kérdéses, hogy a rendelkezés bevezetéshez szükséges feltételek minden érintett szervnél fennállnak-e, ezért a jelenlegi helyzet a jogbiztonság követelményével és a gyermek jogaival összefüggő visszásság, jogsérelem bekövetkezését valószínűsítheti.

A Magyar Szocialista Párt minden tekintetben egyetért az ombudsman érvelésével. Kozma Ákos kérését lényegében ugyanazokra a körülményekre alapozza, amelyekre az MSZP-frakció tagjai, és a demokratikus ellenzék a törvénytervezet vitájában már jó előre figyelmeztették a törvényhozókat.
 
Ezek után a kormánynak és a köznevelésért felelős miniszternek végképp át kell gondolniuk azt az újfajta szabályozást, amellyel az iskolaérettség szűrését akarták megváltoztatni, és a szülők és gyermekek érdekeit figyelembe véve el kell állniuk az új törvényi feltételektől. Meggyőződésünk, hogy a gyermek iskolaérettségének megállapítása a továbbiakban is csak a tapasztalt óvodapedagógus és a szülő egyetértése alapján történhet meg.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke