mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2019. december 13. 12:47

Azonnali intézkedést az egészségügyben, vagy menesszék Káslert!

Azonnali intézkedést az egészségügyben, vagy menesszék Káslert!
Azonnali intézkedésre szólította az egészségügyben Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter Bangóné Borbély Ildikó csütörtökön, a magyar egészségügy idei évének jellemzőit sorolva: végeláthatatlan várólisták, időpontkéréshez is időpontkérés, alacsony bérek, munkaerő-elvándorlás, orvos-, szakápoló-, szakképzetlen ápoló- és szakemberhiány, bezárt osztályok, adósság és kifizetetlen számlák, kórházi fertőzések, ellátatlan betegek, korrupció, fejetlenség.

„És mindezek sarkában ott a halál” – zárta mondatát az MSZP képviselője.


Újra hangsúlyozta: ma Magyarországon csak azért hal meg több tízezer ember évente, mert a megfelelő alapellátást nem kapja meg.


Ha Kásler nem lép, akkor személyesen Orbán Viktorhoz fordul – közölte Bangóné – hogy „menessze miniszterét, mert ez a helyzet most már tarthatatlan”. Az elmúlt évek „”kimondathatják velünk, hogy miniszter úr alkalmatlan a feladata ellátására”.


Tegnap derült egy dolgozói levélből, hogy a budapesti Kútvölgyi Kórház klinikai tömbjének költöztetése ügyében a megbízott kancelláriai biztos egészen december 2-ig nem tett semmit, miközben a 2-es sz. sebészeti klinikán még műtőasztal sincs, a 3-as sz. belgyógyászaton pedig akkora a nővérhiány, hogy titokban egy teljes szárnyat le kellett zárni. A labordiagnosztikát és az intenzív osztályt pedig a biztonságos betegellátást veszélyeztetve olyan helyre akarják költöztetni, ahol ezek működése nincs biztosítva.


„Nagyon súlyos állításokat fogalmaz meg” – mondta sajtótájékoztatóján a szocialisták egészségpolitikusa.


Most a tömbigazgatót akarják felelősségre vonni a kancelláriai biztos által el nem végzett feladatok miatt, holott a költöztetéshez szükséges egyeztetésekre soha nem hívták meg. A biztos, aki egyébként a Semmelweis Egyetem Gazdasági Főigazgatója, folyamatos létbizonytalanságban tartja az osztályokat, így állandó mind a szakképzett, mind a szakképzetlen ápolók elvándorlása – derül ki a levélből.


Bangóné azt mondta: írásbeli kérdéssel fordul Kásler Miklóshoz, meddig tartható fenn ez helyzet, és ki felelős érte? Megjegyezte: Kásler még a miskolci kórházzal kapcsolatos kérdéseire sem válaszolt, holott ott még nyomozás is folyik korrupció, sőt szervkereskedelem gyanúja miatt, a szülészeti osztályt pedig be akarják zárni, a már úgyis túlzsúfolt megyei kórházba integrálva azt.


A kormány közben több milliárd forintot fizet az adófizetők pénzéből az „egészségügy szárnyal” kampányára, miközben a súlyos válságot naponta tapasztaljuk.


A kórházak adóssága – eddig idén 70 milliárd forint - elérte azt a fokozatot, hogy már az alapvető betegellátást veszélyezteti, a beszállítók pedig kénytelenek voltak Orbánhoz fordulni segítségért, mert ezzel a vállalkozásuk és így több tízezer munkavállaló állása is veszélybe került.


Ráadásul tegnap a kormánypárti többség olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlamentben, melynek nyomán 500-700 000 ember veszítheti el az ingyenes egészségügyi ellátást „egyik napról a másikra”.


„A kormányzatnak ez a karácsonyi ajándéka a magyar embereknek” – jegyezte meg az MSZP egészségpolitikusa.