mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 09. 20:20

Ujhelyi: a „European Green Deal” alapjaiban változtathatja meg a turizmus működését

Ujhelyi: a „European Green Deal” alapjaiban változtathatja meg a turizmus működését
A klímavédelem és a fenntarthatóság kérdései kell, hogy meghatározzák a turisztikai ágazat fejlesztésének irányait, a szektor jövőbeni működésére ugyanis kiemelt hatása lehet a European Green Dealnek, vagyis az Európai Zöld Megállapodásnak - erről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő beszélt tegnap Brüsszelben, a turisztikai szakmai szervezetek évadnyitó találkozóján.
Az eseményen több mint húsz ágazati csoport képviseltette magát, így brüsszeli érdekvédelmi szervezetek vezetői, közlekedési és turisztikai szövetségek, illetve iparági lobbiszervezetek képviselői.
 
Az évadnyitó egyeztetést az MSZP európai politikusa, mint az EP szakbizottságának turizmusért felelős első alelnöke kezdeményezte. A brüsszeli program kiemelt előadója és vendége az ENSZ szakosított turisztikai szervezetének (UNWTO) nemrég kinevezett új európai igazgatója, Alessandra Priante volt, aki beszámolt a világszervezet fenntartható turizmus stratégiájának legfontosabb célkitűzéseiről.
 
Ujhelyi István a rendezvény levezető elnökeként többek között arról beszélt, hogy a turisztikai ágazat minden képviselőjének a klímavédelmi és fenntarthatósági célok sikere érdekében kell átalakítania saját működését.
 
A politikus kiemelte, hogy az európai intézmények elhivatottak a meghirdetett European Green Deal megvalósításában, ennek sikere és következményei pedig alapjaiban írhatják át a turisztikai szektor működését is. Ujhelyi a megbeszélésen azt is hangsúlyozta: az ágazat számára elengedhetetlenül fontos, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben a turizmus külön sort, ezáltal valós figyelmet és érdemi fejlesztési lehetőséget kapjon.
 
Az EP-képviselő hozzátette, hogy bár az Európai Parlament költségvetési javaslatában erre a célra már 300millió euró szerepel, az Európai Bizottság azonban tudhatóan nem támogatja a turizmus kiemelését, így a külön költségvetési sor megvalósítása egyáltalán nem garantált.
 
„Éppen ezért minden lobbierőre és támogatásra szükség van a tagállamok és az ernyőszervezetek részéről, hogy kellő nyomást tudjunk gyakorolni a háromlábú európai intézményrendszer egyelőre vonakodó szereplőire” - fogalmazott Ujhelyi István, aki egyúttal azt is bejelentette a brüsszeli szakmai fórumon, hogy elindít egy informális tanácsadói platformot, amelynek keretében a turisztikai szakmai szervezetek a jelenleginél gyorsabb és közvetlenebb módon értesülhetnek a legfontosabb információkról és tehetnek javaslatokat az európai döntéshozók felé.
 
 
Brüsszel, 2020-01-08