mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 16. 13:38

Ujhelyi: sorozatos elítélő határozatok helyett végre valós lépések kellenek!

Ujhelyi: sorozatos elítélő határozatok helyett végre valós lépések kellenek!
Ismét nagy többséggel hozott elítélő határozatot a magyar jogállamiság helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülése.

A Fidesz hazugságaival szemben nem az európai baloldal vagy valamilyen sötét háttérhatalom „magyarellenes támadásáról” van szó, hiszen az állásfoglalást a jobboldali kereszténydemokrata pártcsalád meggyőző többsége is támogatta.

Ahogyan előre jeleztem, a magyar-ügy mostani vitájában tudatosan, demonstratív módon nem vettem részt: ezzel rámutatva, hogy a 7-es cikkely alapján indított eljárás lassú és körülményes. Írásban benyújtott hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy ez a parlamenti vita érdemi újdonságot nem hoz, csak ismételt színpadot szolgáltat az illiberális Európa-ellenességnek.

Az EP másfél évvel ezelőtt hasonlóan nagy, kétharmados többséggel fogadta el a magyar jogállamiságról szóló jelentést, az Unió intézményei pedig azóta is csak forró krumpliként dobálják a magyar kormány ügyét. A ma elfogadott EP-határozat tartalmával egyetértek, ugyanakkor álláspontom szerint a megismételt kirakati vita és a sorozatos elítélő határozatok helyett az eljárás érdemi lefolytatására és az Orbán-kormánnyal szembeni konklúziók levonására van végre szükség a Tanácsban.

Strasbourg – 2020-01-16