mszp.hu | Belföld
2020. február 12. 10:08

Mi kell még az ügyészségnek, ha már a vér sem elég?

Az egész országot felkavaró hírként került a hazai sajtóba Orosz Bernadett félholtra verésének esete. Amint azt a lapok is megírták, a hatgyermekes édesanyát a tavalyi év novemberében terrorizálta párja, egy nyugalmazott alezredes a bujáki katonai létesítményben tartott rendezvény helyszínén. Az ütlegelések következtében Bernadett arca gyakorlatilag a felismerhetetlenségig eltorzult: arccsontja több helyen eltört, füle szétszakadt, és a dobhártyája is megsérült.

A brutális támadás áldozatául esett nő a történtek óta a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelemnek szenteli szabadideje jelentős részét és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez mással ne fordulhasson elő. A nyilvánosság széles körű tájékoztatása mellett felvette a kapcsolatot Gurmai Zitával, az MSZP esélyegyenlőségi küzdelmekre szakosodott politikusával. Az MSZP frakcióvezető-helyettese többek között abban is segítséget nyújtott az áldozatnak, hogy írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez.

A Polt Péterhez intézett kérdések elsősorban azt feszegették, miként lehetséges az, hogy az elkövető nemcsak szabadlábon van, de gyakorlatilag semmi nem akadályozza abban, hogy ismét erőszakoskodjon. Az egyetlen hatósági intézkedés egy távoltartási végzés kibocsátása volt, ami valójában semmire nem nyújt garanciát.

A legfőbb ügyész válasza pusztán annyit tartalmaz, hogy az eljáró ügyészség rendelkezésére álló adatok nem tették indokolttá a távoltartás nyomkövetővel történő ellenőrzését, így a végzés önmagában is alkalmas a bűnismétlés megakadályozására.

Nehéz eldönteni, hogy a levelet aláíró legfőbb ügyész tényleg ennyire nem veszi komolyan a történteket vagy egyszerűen csak nem látta a bűncselekmény sértettjéről készült fényképeket. Mert azt még csak feltételezni sem merjük egyetlen jóérzésű emberről sem, hogy az eset ismeretében ne látná indokoltnak az áldozat maximális védelmét.

MSZP