mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. március 08. 23:15

Az oktatásban is a nehéz egészségügyi helyzet megfelelő kezelésére szólítja fel a kormányt az MSZP

Az oktatásban is a nehéz egészségügyi helyzet megfelelő kezelésére szólítja fel a kormányt az MSZP
Nem elégséges a kormány, ezen belül az EMMI, hozzáállása az egészségügyben és az oktatásban kialakult nehéz helyzethez, ezért az MSZP több tájékoztatásra és hathatós beavatkozásra szólítja fel a KLIK-et és a kormányt – erről tartott sajtótájékoztatót vasárnap Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, Budapesten.
„Számunkra, MSZP-seknek, az ellenzéknek és minden jóérzésű embernek az emberek élete és egészsége a legfontosabb. Ennek ellenére, az oktatási kormányzat – mint a legnagyobb munkáltató Magyarországon, több mint 140.000 alkalmazottal, amely több mint 1 millió gyermek életéről gondoskodik naponta – nem hallatta szavát koronavírus-ügyben” – hívta fel a figyelmet a problémára Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa, országgyűlési képviselője. 
 
„Ezért ma hivatalos forrásban elküldtük kérdéseinket a KLIK-nek, hogy hogyan végzik el járvány idején a feladatukat” – jelentette be. 
 

Kunhalmi ismertette a nyolc feltett kérdést: Elkészítette-e már a központ a vészhelyzeti forgatókönyvet? Kialakítottak-e már gyors-reagálású kapcsolati protokollt? Felállt-e már, és ha igen, kikből áll a központ válságstábja? Készült-e már járványügyi protokoll a tankerületeknek? A központ költségvetése alkalmas-e a szükséges higiéniás eszközökkel való ellátásra? Felkészültek-e már arra, hogy az oktatást helyenként fel kell függeszteni? Hogyan kaptak tájékoztatást a szülők az esetleges havária-helyzetről? A rendkívül magas arányban idős tanárok védelmére történik-e intézkedés? 

 
„Fel kell készülni arra, hogy a vírus terjedni fog. Láttuk, hogy Olaszországban az iskolák hosszabb időre becsukták a kapuikat. Szakmai alapon tettük fel kérdéseinket és kizárólag szakmai válaszokat szeretnénk erre kapni” – jegyezte meg.
 
Kérte, hogy a KLIK elnöke, vagy az oktatási kormányzat valamely szereplője az országos központi operatív törzs soron következő ülésen álljon ki a nyilvánosság elé, és szakszerűen, szakmai alapon tájékoztassa a magyar lakosságot arról, hogyan tájékoztatják az iskolákat, milyen segítséget kaphatnak a szülők és a pedagógusok, hova lehet fordulni, áll-e rendelkezésre megfelelő mennyiségű forrás, fertőtlenítők, és egyéb prevenciós eszközök. „Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy az ország legnagyobb államosított központi intézménye szakmai alapon kezelje ezeket a kérdéseket, és tájékoztatást adjon mindezekről” – fűzte hozzá.
 
Végezetül a szocialista politikus javasolta, hogy a felsőoktatásban ne csak pár egyetem, hanem az összes esetében a tanárok és a diákok külföldre utazását adott időszakra korlátozzák, illetve azt ajánlotta „Fontolja meg az oktatási kormányzat, hogy azok az iskolák, amik külföldi tanulmányutakat terveztek, vagy szerveztek, azok meghatározott időre ezeket függesszék fel.”