mszp.hu | Belföld
2020. március 20. 12:54

Ki kell terjeszteni a kormány gazdasági intézkedéseit

Orbán első gazdasági bejelentéseinek iránya és tartalma támogatható, de „biztos, hogy kevés lesz”, más szektorokban is ki kell majd terjeszteni – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, akit Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnokkal hívtak az ATV Start stúdiójába csütörtökön.

„Már most nagyobb a baj” – mondta Harangozó – mert a taxisokat és a turizmust érintő bejelentés „per pillanat jól hangzik”, de már tömeges elbocsátások vannak a járvány következményeként, és nemcsak a kiskereskedelemben. A kis- és középvállalkozások Magyarországon milliós nagyságrendben foglalkoztatnak munkavállalókat, „és nem fogják kibírni ezt az átmeneti időszakot, bármivel is foglalkoznak.”

Megjegyezte: a hiteltörlesztések lakossági felfüggesztése, a munkáltatói és munkavállalói járulékok átmeneti eltörlése az MSZP „nem tegnap, meg nem tegnapelőtt, hanem múlt hét óta a mindennap követelt” programjának része volt, „hétfő óta a Parlamentben szövegszerűen benyújtott javaslatunk ez.”

A javaslat szerint a bankoknál, az autógyáraknál és a nagy multicégeknél kifejezett hatósági elbocsátási tilalmat kell elrendelni, hiszen 9%-os nyereségadó mellett száz- vagy ezermilliárdos nyereségeket vittek ki az országból az elmúlt években.

„Van tőkeerejük, van tartalékuk, ne a munkavállalókon kezdjék a spórolást” – mondta Harangozó, reményét fejezve ki, hogy a kormány a szerdán bejelentett szűk körű megoldáshoz képest tovább fog lépni.

Azzal folytatta: szintén gyorsan be kellene vezetni átmenetileg a minimum 100 000 forintos munkanélküli ellátást és három hónapról kilenc hónapra visszaemelni az időtartamát, mert a katás vállalkozók és a művészek nagyon rossz helyzetbe kerülhetnek.

Felrótta Orbánnak, hogy az csak a munkahelyek megtartásáról beszélt, de azokról nem, akik már munkanélkülivé váltak. „Tájékoztatom innen is a miniszterelnök urat, hogy már tömegesen vesztették el emberek a munkájukat” – mondta.

Harangozó, aki gumikesztyűt viselt a stúdióban, azt mondta: nagyon gyorsan hatósági árat kell bevezetni az alapélelmiszerekre és a védekező felszerelésekre, bár nagyobb baj, hogy lakosság, ha akar, sem kap maszkot vagy kesztyűt.

A nyugdíjasoktól, akik a járvány legveszélyeztetettebbjei, azt kérte, a fertőzés elkerülésére maradjanak otthon.

Hangsúlyozta: nekik pénzügyi segítséget kell adni. Az MSZP javaslata szerint a nyugdíjprémium kifizetését időben előre kell hozni, hiszen a 2,8%-os nyugdíjemelés „ma már nem létező fogalom”.

A tesztelés fontosságáról is beszélt, hogy a fertőzöttek ne fertőzzék tovább a többieket. A fertőzések területi megoszlásának közlése pedig azért lenne fontos, hogy senki ne gondolja, hogy az ő környékén nem fordulhat elő megbetegedés.

„Hülyeségnek” minősítette, hogy sokan azt gondolják: a betegséget kizárólag az idősek kaphatják el. Bármilyen korosztálynak „egyrészt lehet baja is, másrészt fertőzhet mindenki mást is” – hívta fel a figyelmet.

Az adatok közlése azért is fontos, mert „felnőttként kell kezelni a honfitársainkat”. „Ha az első perctől kezdve a kormány mindent őszintén és transzparensen elmond, akkor lehet a pánikot elkerülni”.

Havasi Gábor elmondta: a főváros védőfelszereléseket vásárolna a hétmilliárd forintból, amit védekezésre elkülönített, a rendelést már leadták. Hetek óta várják, hogy hatósági árat vezessenek be ezekre, hiszen elképesztő, ötszörös az áremelkedés. De nem lehet védőfelszerelésekhez jutni, emiatt szakrendelő-vezetőkön és kormánypárti polgármestereken „szinte a kétségbeesést láttam”.

Szűrések tekintetében „már hetekkel el vagyunk késve” – mondta -; az kevés, ha a súlyos tüneteket mutató betegeken végzik csak el a vizsgálatot.

„Koronavírus-pozitív betegek, hogyha ezt nem tudják magukról, akkor nem fognak otthon maradni” –tette hozzá.