mszp.hu | Belföld
2020. március 20. 13:14

Kunhalmi Ágnes: Válságban mindig a baloldaliak segítenek talpra állítani a gazdaságot

Kunhalmi Ágnes: Válságban mindig a baloldaliak segítenek talpra állítani a gazdaságot
Baloldali politikára van szükség, hiszen számos társadalmi csoport helyzetét meg kell erősíteni, ezért konkrét, számszerű javaslattal erősítené az emberek anyagi biztonságát az MSZP – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke csütörtök este az ATV vendégeként.

Számos társadalmi csoportnak fokozott segítségre van szüksége, hívta fel a figyelmet a szocialista Kunhalmi Ágnes az Egyenes beszéd című műsorban. Az előadóművészek tekintetében azt javasolta, nyissák meg a Nemzeti Kulturális Alapot, ahova igazolt bevételkieséseik után támogatásért fordulhatnak.

„A szolidaritás nagyon fontos a társadalom minden szegletében. Az MSZP ez alapján alkotta meg az öt nagy társadalmi és gazdasági területre vonatkozó mentőcsomagját, amit beadtunk az Országgyűlésnek. Megelégedettséggel hallgattuk Varga Mihály miniszter szavait arról, hogy nyitott a kormány az ellenzék javaslataira, hiszen a hiteltörlesztési moratórium kiterjesztését a családokra és az emberekre az MSZP javasolta” – emelte ki a társelnöki poszt várományosa a Magyar Szocialista Párt alapelveit.

„A következő javaslatunk már a hatósági árakra vonatkozott az alapvető élelmiszerek tekintetében, de ezt a fertőtlenítőkre és a védőfelszerelésekre is ki kellene terjeszteni” – tette hozzá.

Szintén az MSZP javaslata, hogy három hónapról kilenc hónapra terjesszék ki a munkanélküli segélyt, mivel nő munkanélküliek száma és „100.000 forintnál nem kaphatnak kevesebbet ezek az emberek!” Felhívta a figyelmet, hogy a kis- és középvállalkozói réteg is nagyon sérülékeny. „Az emberek kétharmada ott dolgozik, de gondoljanak az egyéni vállalkozókra, a fodrászokra például, az autószerelőkre: már munka nélkül vannak! Nem lehet pénz nélkül hagyni a népet, ezért kilenc hónapig minimum 100.000 forintos összeg járjon”! – követelte.

Hangsúlyozta, a kialakult helyzetben kifejezetten baloldali politikára van szükség, „meg kell fogni az emberek kezét”, erre vonatkoznak az MSZP javaslatai. „Ma azt is javasoltuk, hogy a frontvonalban dolgozókat, az egészségügyi alkalmazottakat, és akik a szociális területen dolgoznak és a legnagyobb áldozatot hoznak mindannyiunkért, egyszeri, 500.000 forintos juttatásban kell részesíteni”. Ezt karácsony előtt a rendőröknél egyébként megtették, tette hozzá.

Kunhalmi emlékeztetett, konkrét javaslataik vannak a nyugdíjasok helyzetére vonatkozóan is, az elszabaduló inflációt és az áremelkedést is figyelembevevők. „Az infláció miatti nyugdíj-kiegészítést azonnal fizesse ki a kormány: 2.8% volt csak a nyugdíjemelés, ami már elfogyott, hiszen 3,4% volt csak az infláció. Ráadásul, az infláció sokkal nagyobb lesz, tehát itt mindenféleképpen egy legalább 6,5-7%-os emelés is kell”. Megemlítette, hogy több százezren vannak, akik 100.000 forint alatti nyugdíjból élnek. Nekik az MSZP szerint mindenféleképpen egy legalább egyszeri 20.000 forintos támogatást kellene folyósítani.

„Érdemes a szociáldemokratákra és a baloldaliakra figyelni most, mert válságban mindig a baloldaliak azok, akik segítenek talpra állítani a gazdaságot”!