mszp.hu | Belföld
2020. március 23. 14:40

Korózs: nincs ellenzéki és kormánypárti koronavírus!

Korózs: nincs ellenzéki és kormánypárti koronavírus!
Az ellenzék, felelős ellenzékként számos javaslatot tett már a koronavírus-járvány hatékony kezelésére, a kormány azonban még csak visszajelzést sem adott ezekre.

Pedig „nincsen ellenzéki és kormánypárti koronavírus” - mondta Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke hétfőn.

„Mi pontosan átérezzük ennek a helyzetnek a komolyságát” – mondta Korózs egy Bősz Anettel, a Liberálisok országgyűlési képviselőjével közös telefoninterjúban az ATV Start című műsorában.

Ezért tettek a szocialisták javaslatot az egészségügyi és szociális dolgozók egyszeri azonnali juttatására, amit 40 milliárd forintból meg lehetne oldani.
A szociális szférában dolgozók „a leginkább alulfizetettek, ők viszik a hátán az egészségügyi dolgozók mellett az egész társadalmat ebben a válságos időszakban, és egyéni felszereléseknek híján vannak” – mondta Korózs.

A szocialista javaslatok kiterjednek a védőfelszerelésekre, amikből Korózs személyes tapasztalata szerint és a kormány tájékoztatásával szemben nincs elegendő.

„Mindenhonnan azt kaptuk vissza, orvosoktól, egészségügyi dolgozóktól, de még a szociális szférából is, hogy nincs személyi felszerelés senkinél” – mondta Korózs.

„Én bízok a kormányban mindaddig, amíg a kormány hiteles tájékoztatást ad, mindaddig, amíg a kormány racionális döntéseket hoz, amikor publikálja azokat az adatokat, amiket mi meg szeretnénk tudni, például a területi bontásokat, a nemenkénti bontásokat, életkor szerinti bontásokat” a fertőzöttek számában – tette hozzá.

Az MSZP javaslatai kiterjednek továbbá a teendőkre a hajléktalanellátásban, a szociális étkeztetésben, az alapellátások számtalan területén, a falu- és tanyagondnoki szolgáltatásnál, az otthonápolásnál.

Korózs felhívta a figyelmet az otthon maradás fontosságára, főleg az idősebb korosztálynál.

Azt mondta, matematikai adatok szerint e nélkül a vírust „nagy valószínűséggel” el lehet kapni. Hozzátette: a lakhelyelhagyás tilalma is „benne van a pakliban”.