mszp.hu | Belföld
2020. március 23. 14:42

Orbán újabb MSZP-s javaslatok megvalósítását jelentette be

Az MSZP üdvözöli, hogy a kormány a mai döntésével újabb javaslatainkat fogadta el.

Az iskolák bezárása, a hiteltörlesztési moratórium bevezetése, az e-receptek személyes átvételi kötelezettségének felfüggesztése és a részleges járulékfizetési kedvezmények bevezetése után, most a végrehajtások és a kilakoltatások felfüggesztésre vonatkozó javaslatunkat valósítja meg a kormány, és tovább bővíti az adókedvezményben részesülők körét.

Támogatjuk, hogy segítséget kapjanak mindazok, akiknek a koronavírus-járvány által kialakuló gazdasági és társadalmi válságban a megélhetése veszélybe kerül. Üdvözöljük, hogy a miniszterelnök köszönetet mondott a frontvonalban dolgozó orvosoknak, ápolóknak. De a köszönetnél nekik is többre van szükségük: védelemre és anyagi megbecsülésre.

Éppen ezért az MSZP az alábbi intézkedések haladéktalan megvalósítását várja el a kormánytól:

• Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók részére a kormány azonnal biztosítsa a szükséges védőfelszerelést, és fizessen részükre egyszeri 500.000 forintos juttatást!

• A kormány növelje meg a munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra, összegét emelje minimum nettó 100 ezer forintra! A munkahelyek megvédése érdekében elbocsátási moratórium elrendelésére van szükség a multiknál és a közszférában, a hazai KKV-knak pedig valódi állami segítséget kell kapniuk a munkahelyek megtartásához!

• A kormány biztosítsa, hogy a létfenntartáshoz szükséges termékekhez mindenki megfizethető áron hozzáférjen, ezért javasoljuk, hogy a kormány vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre és a védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre, és csökkentse a gáz és az energia árát!

• Az idős korosztály megélhetésének biztosítása érdekében azonnali nyugdíjemelésre van szükség, és az inflációkorrekciós nyugdíjkiegészítés előrehozott, áprilisi kifizetésére!

• Elvárjuk, hogy a kormány ne hagyja a juttatásokat, fizetéseket leértékelődni, ezért a kormány védje meg a forint értékét!

MSZP