mszp.hu | Belföld
2020. március 23. 21:39

Orbán a vírus ellen harcoljon, ne az ellenzékkel!

A veszélyhelyzet nem szűnik meg 15 nap elteltével, a meghozott intézkedéseket újra meg lehet alkotni, a meghozott kormányzati intézkedéseket fenn lehet tartani.
Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet az Orbán-kormány a saját hatalmának korlátlan időre történő kiterjesztésére akarja felhasználni.

Az MSZP álláspontja szerint Orbánnak most nem az ellenzékkel kellene harcolnia, hanem a vírus terjedését és a kialakuló gazdasági és társadalmi válságot kellene lassítania. Az MSZP minden, ezen célokat szolgáló intézkedést támogat és támogatni fog.

Az MSZP azonban nem lesz partner abban, hogy Orbán részére korlátok nélküli teljhatalmat biztosító törvényt szavazzon meg, és hosszú időre kiiktassa az Országgyűlést a hatalomgyakorlásból. Ezért kezdeményeztük, hogy a megtett intézkedések hatályát határozott időre, június 30-ig hosszabbítsuk meg, amelynek lejártát megelőzően azok újabb meghosszabbításáról az Országgyűlés ismét felelős döntést hozhat. És ezért javasoltuk az Országgyűlés elektronikus úton történő döntéshozatali eljárásának a megteremtését is.

Ezzel létrejöhetett volna a kormánypártok és az ellenzék egyetértése, de Orbán nem volt hajlandó megtenni ezt a gesztust az ellenzéki pártok mögött álló kétmillió ember felé. A teljhatalom fontosabb számára, mint a járvány elleni nemzeti összefogás és konszenzus. Lelke rajta. Javaslatainkat fenntartjuk.

A mai országgyűlési döntéstől függetlenül a kormánynak továbbra is minden eszköz rendelkezésére áll ahhoz, hogy a járvány kezelése és következményeinek elhárítása, mérséklése érdekében szükséges rendkívüli kormányzati intézkedéseket megtegye. Mi továbbra is megtesszük javaslatainkat az emberek életének, egészségének és megélhetési biztonságának védelme érdekében. De a meghozott intézkedésekért, az elégtelen, késedelmes döntésekért innentől minden felelősség Orbáné.

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke