mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 11. 16:18

Készüljön fel a kormány a második hullámra!

Világos forgatókönyvvel és tesztekkel készüljön a kormány a járvány második hullámára – mondta Mesterházy Attila, az MSZP képviselője az ATV Start című műsorában kedden, ahol a fehérorosz választásokról, az MNB legutóbbi jelentéséről és az MSZP tisztújításáról is beszélt.

Fontos lenne felhívni a figyelmet arra, hogy fokozódik a járvány, fontos lenne közölni, mire számíthatnak a szülők, az állampolgárok a 2. hullámban. „Kicsit (…) fegyelmezetlenebbek lettünk állampolgárként”, kevesebbet használjuk a maszkot, a fertőtlenítőszereket – állapította meg.

Fehéroroszországról Mesterházy, a NATO Parlamenti közgyűlésének elnöke, azt mondta: kíváncsian várja, hogy az „ilyen harcos” magyar kormány, amelyik az Európai Uniónál folyton arra hivatkozik, mennyire tiszteletben tartja itthon a jogállamot, miért nem reagál?

„Mi azt hiányoljuk, hogy ilyenkor nem szólal meg a Külügy, vagy éppen a miniszterelnök” – mondta.

Hiszen Fehéroroszországban az Aljakszandr Lukasenka elnök 80% választási győzelme elleni tüntetések kapcsán körülbelül 3000 embert börtönöztek már be, ami „elképesztő szám”, s a választások körül „egészen biztos, hogy valami nincs rendben”; elítélte a folyamatot az Európai Unió, az Európa Tanács, Németország pedig külön kritizálta.

Mesterházy kiemelte: a fehérorosz választásokra nem engedték be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit, ami azt mutatja: „valami titkolnivaló volt mégiscsak”, hiszen korábban volt példa nemzetközi megfigyelők ottlétére.

Felhívta a figyelmet arra is: Orbán Viktor júniusban Minszkben találkozott Lukasenkával, ahol „nagy barátságról beszélt (…) meg hogy mennyire megértik egymást”. Orbán követelte a Fehéroroszországgal szemben még megmaradt szankciók feloldását is.

Ezt Mesterházy azért nevezte „viccesnek”, mert már csupán két szankció van érvényben Fehéroroszországgal szemben: egy fegyverembargó, és négy személy vagyonának zárolása és beutazásuk tilalma az EU-ba.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi jelentésére áttérve meglepetésnek nevezte, hogy a fideszes Matolcsy György, Orbán korábbi gazdasági minisztere, által vezetett bank egyáltalán készített ilyen jelentést.

Másrészt kiemelte, hogy a dokumentumban olyan megállapítások szerepelnek az oktatásról, az egészségügyről, a kis- és középvállalkozókról és a gazdasági versenyképességről, amiket az ellenzéki képviselők 10 éve hangoztatnak, és az MSZP számos javaslatában, programjában szerepeltek.

„Először fordul elő, hogy ennyire őszintén tükröt tart egy ilyen intézmény a magyar kormánynak” – mondta Mesterházy. Ezzel indokolta, hogy parlamenti vitára kellene bocsátani az anyagot, mert „kíváncsiak lennénk, hogy a kormány mit mond erre, amikor a Parlamentben vitatkozunk”.

Az MSZP tisztújításáról elmondta: az folyamatban van, a kisebb települési alapszervezetektől indulva a megyéken át a szeptember 19-i pártkongresszusig ível.

„Meglátjuk”-kal válaszolt arra a kérdésre, indulna-e  pártelnöki pozícióért, és egyetlenegy ambíciójaként azt jelölte meg, hogy az MSZP támogatottsága növekedjék.