mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 26. 22:19

A lélegeztetőgépek beszerzését érintő korrupció emberölésnek számít

Egyre több hír jelenik meg arról, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is megjelentek a nyerészkedők, akik a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek beszerzésein kerestek rengeteg pénzt. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója pedig egyenesen emberölésnek minősítette ezt a fajta korrupciót.

Szlovéniában már botrány robbant ki abból, hogy a kormány kétes cégeken keresztül olyan túlárazott lélegeztetőgépeket szerzett be, amelyek nem voltak alkalmasak a koronavírusos betegek ellátására. Az egyik ilyen céggel pedig az Orbán-kormány is üzletelt és egy szlovén oknyomozó újság kutatása szerint még a szlovén áraknál is jóval drágábban vásárolt tőlük.

Tudjuk, hogy az óriási kereslet miatt megnövekedtek árak azonban, ahogy a szlovén eset mutatja a külügyes beszerzés még a nemzetközi összehasonlítás szerint is drágának tűnik. A magyar kormány azonban továbbra is hallgat az ügyben, pedig itt lenne az ideje annak, hogy bizonyítékokkal alátámasztva tételesen cáfolja az egyes híreket vagy a hibákat beismerve vállalja a következményeket.

Az MSZP már kezdeményezte, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos kormányzati döntéseket, amelynek keretében a kormány tagja beszámolhatnak többek között a lélegeztetőgépek 300 milliárdos beszerzéséről is.

Az MSZP úgy gondolja tisztázni kell, hogy Orbán fürkészei és portyázói mit is csináltak pontosan, továbbá a vizsgálóbizottság munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amivel több emberi életet lehetne megmenteni.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő