mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 31. 08:55

Korózs: Miniszter ilyet nem mondhat

Joggal háborodott fel a Szakszervezetek Akciószövetsége a külügyminiszter azon kijelentésén, hogy „szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, és ezután sem fogunk” – mondta Korózs Lajos, az MSZP politikusa, az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Miniszter ilyet nem mondhat” – szögezte le Korózs, pontosan megjelölve az alaptörvény azon passzusait, melyek szerint a munkavállalónak, függetlenül attól, hogy gyárban vagy az államigazgatásban dolgozik, joga van szervezeteket létrehozni, vagy meglévőkhöz csatlakozni.

„Ezt nem lehet ilyen félvállról venni” - jelentette ki az MSZP országgyűlési képviselője, kiemelve: a munkavállalókat ezek a jogok megilletik, „mindenhol a civilizált világban”.

Kijelentette: ha a szakszervezetek a kijelentés nyomán komoly lépéseket tesznek, „akkor azt joggal fogják megtenni, és hogyha ebből akár bírósági vagy Kúria-döntést kell, hogy kicsikarjanak, akkor a szakszervezetek ezt a meccset meg fogják nyerni”.

Hozzátette: ezek a jogok egyébként a régi alkotmányban sokkal szélesebbek voltak, de a Fidesz alaptörvénye is egyértelműen rendelkezik róluk a hivatkozott pontokban.

Szíjjártó felháborodást okozó kijelentésének másik részéről, hogy a Külügy dolgozói nem dolgozhatnak otthonról, Korózs azt mondta: az államigazgatásban és a közszférában szakemberhiány van, emiatt például az állasukat vesztett emberek olyan sokára kapnak segítséget, hogy sokuknak nincs türelmük kivárni. „Ezt nem lehet azzal pótolni, hogy a külügyben pedig nem lesz home office”.

„Én azt gondolom, hogy ha a járványhelyzet megkívánja, akkor bizony az államigazgatás bizonyos területein is nem a hivatali munkavégzést kell erősíteni, hanem éppen hogy az otthoni munkavégzést” – jelentette ki.

Kérdezték Korózst a DK javaslatáról a temetési költségek áfájának csökkentéséről, miután Budapesten jelentősen megdrágult a temetkezés.

A politikus elmondta: szinte megfizethetetlenek a mai temetkezési árak; a legolcsóbb koporsós temetés 400 ezer forint, „ez egy családot tönkretesz”.

A DK javaslatát vizsgálni kell; nagy vita nincs, de nem biztos, hogy az áfacsökkentés a legjobb megoldás, hiszen az áfát törvény szabályozza, az pedig nem a Fővárosi Közgyűlés, hanem a Parlament hatásköre.

Elmondta: az MSZP éveken keresztül javasolta a temetési járandóság bevezetését, hiszen az ember azért fizet 40-45-50 éven át nyugdíj- és egészségbiztosítást, hogy „amikor ő bajba kerül, az állam valamit segítsen neki vissza”.

A műsorvezető felvetésére, hogy erről már csak a Fideszt kell meggyőzni, Korózs azt felelte:

„Őket nem lehet meggyőzni, őket legyőzni kell!”; hozzátéve: a 2022-es választás „itt van a nyakunkon”.