mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 21. 11:03

Karácsony: A demokrácia új formáját kell kialakítanunk

Karácsony: A demokrácia új formáját kell kialakítanunk
A demokrácia új formáját és új minőségét kell kialakítanunk ahhoz, hogy egy biztos jövő reményét adhassuk a választópolgároknak: a szociális demokrácia programját – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Magyar Szocialista Párt stratégiaalkotó és tisztújító kongresszusán szombaton.

„Mi olyan demokráciát akarunk, ahol nem a szabadságból van kevesebb, hanem az egyenlőségből van több” – mondta az online kongresszus megnyitásakor elhangzott nyilvános videóüzenetében.

„Sorsfordító időket élünk” – jelentette ki.

Azt mondta: van valami, amit csak az MSZP tud képviselni az ellenzéki összefogásban, ez pedig a szociáldemokrata politika.

 „Szociáldemokrata párt nélkül nem lesz ellenzéki győzelem” – szögezte le.

Kitért arra: a két pártnak büszkének kell lennie eddig elért eredményeire az ellenzéki összefogással történő kormányváltás érdekében: „Elértük azt, hogy most már nem csak mi, az összes ellenzéki párt kiáll amellett, hogy a következő választáson mind a 106 körzetben egy és csakis egy jelölt indulhat. Elértük azt, hogy most már nem csak mi: az összes ellenzéki párt azt gondolja, hogy be kell vonni a politika formálásába a szavazókat és előválasztás révén kell kiválasztani a jelöltjeinket”.

Kitért arra is: a járvány és a gazdasági társadalmi válság kialakulása óta pontosan látható, milyen fontos szerepe lehet az önkormányzatoknak a válság kezelésében, sokszor éppen a kormány helyett cselekednek.

„Az, hogy vannak önkormányzataink, hogy meg tudjuk mutatni azt, hogy milyen az a szociális kormányzás, amiben hiszünk, ez egy nagy remény Magyarországnak és egy nagy veszély a kormánynak” – jelentette ki. A kormányzat önkormányzatokat gátló politikája éppen annak az alternatívának a kialakulását akarja megakadályozni, „amelyért mi nap mint nap dolgozunk és amely megadja a hitünket arra, hogy 22-ben az országot is meg tudjuk változtatni”.

Felhívta a figyelmet: az ország megváltoztatásához azonban „meg kell változtatnunk a saját politikánkat is”, az MSZP-nek le kell zárnia belső vitáit.

„Mert az ország vár, arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait. És arra vár, hogy legyen a jövő Magyarországára vonatkozó vonzó ajánlatunk” - mondta.

Hitet tett az MSZP-vel közös munka folytatása mellett. Kijelentette: büszke a 2018-ban és 2019-ben végigvívott kampányra, és tartja magát a szociális demokrácia programjához, amit a két párt miniszterelnök-jelöltjeként képviselt: hogy „teremtsük meg ’22-ben Magyarországon a demokrácia új minőségét, a szabadságot, de az egyenlőséget és a testvériséget is”.