mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. december 09. 16:55

Orbán győztesnek mondja magát, de kapufát rúgott!

A kiszivárgott hírek szerint véget ért a magyar és a lengyel kormány maffiaszerű zsarolása: sikerült kompromisszumra jutni az uniós költségvetés és az újjáépítési csomag kapcsán. A Fidesz holdudvara már győzelemként hirdeti az állítólagos megállapodást, a valóság azonban az, hogy Orbán Viktor kapufát rúgott és ezzel vesztett.

A bűnös zsarolással ugyanis az alapvető szándékát, miszerint útját állja a jogállamisági mechanizmus bevezetésének, nem sikerült elérnie. A jogállamisági kritériumok jövőre életbe lépnek és kötődni fognak az uniós források tisztességes és megfelelő felhasználásához.

Orbán Viktor a kiszivárgott információk szerint azt is megpróbálta elérni, hogy a 2022-es magyarországi választásokig ne élesedjen a jogállami mechanizmus. Ebben is kapufát rúgott, hiszen hiába utalják előzetesen az Európai Bírósághoz az ügyet, gyorsított eljárásban fogják tárgyalni a kérdést, így az esetleges felelősségre vonás nem kerülhető el és érdemben nem halasztható.

Ha a nyilvánosságra került részletek igazak, akkor tehát fekete-fehéren kiderült, hogy a Fidesz gerinctelenül hazudott a vétó valódi okáról: nem a migrációról, nem a tagállami szuverenitásról, végképp nem holmi Soros-terv megakadályozásáról szólt Orbánék zsarolása, hanem pusztán saját hatalmuk megőrzéséről. A Szájer-botrány után ismét bizonyságot nyert, hogy a Fidesz számára a keresztény-konzervatív és nemzeti értékek csupán álarcként szolgálnak, ami mögé elrejtik valódi énjüket és maffiakormányzásuk undorító lopásait.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő