mszp.hu | Belföld
2021. január 02. 15:36

Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordul, miután az Orbán-kormány titkolja az oltási stratégiáját

Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordul, miután az Orbán-kormány titkolja az oltási stratégiáját
Többszöri kérése ellenére sem kapott eddig érdemi tájékoztatást a koronavírussal összefüggő oltási stratégia részleteiről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Ezért az Európai Bizottság elnökéhez fordul, hogy megtudja: Brüsszelnek milyen stratégiai tervet adott le ezzel kapcsolatban a magyar kabinet – jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján az MSZP politikusa. Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának tagjaként többször is közérdekű adatigényléssel fordult az ügyben az illetékes minisztériumokhoz, de tájékoztatása szerint eddig sehonnan nem kapott érdemi választ.

Az EP-képviselő jelezte, hogy míg az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a választ adta, hogy nem illetékes az ügyben, addig a külügyi és a belügyi tárca is a törvényileg előírt 15 napos válaszadás helyett 45 napos határidőt jelölt meg, mondván most az veszélyeztetné a vészhelyzettel összefüggő feladatok ellátását. „Hogy mi van? Ez kabaré!” – értékelte a kormányzati válaszokat Ujhelyi István az online tájékoztatóján, hozzátéve: azért kénytelen az Európai Bizottsághoz fordulni az ügyben, mert a magyar kormány láthatóan hazudik és sunnyog.

Az MSZP politikusa szerint a kormány válságkezelése kapcsán „elképesztő szakmai bénázások” történtek, a tesztelés időszakát, az eszközbeszerzéseket és a gazdasági károk enyhítését, benne a családok helyzetének javítását a „hazugságok lengték körbe”. Ujhelyi szerint a kormány össze-vissza beszél az oltási stratégia kapcsán: a kormányfő már kész dokumentumként hivatkozott rá korábban, eközben az egyik kormányzati szerv tájékoztatása szerint még dolgoznak rajta, a tiszti főorvos pedig sokat sejtetően „dinamikusan bővülőnek” nevezte.

Az MSZP európai szakpolitikusa azt is kifogásolta szombati sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kormány vezetői – szemben az Egyesült Államok leendő vagy más európai tagállamok jelenlegi vezetőivel – nem járnak élen az oltás beadatásában és nem mutatnak jó példát az ügyben. „Orbán Viktor álságos módon azzal hárít, hogy megvárja, míg rákerül az oltási sorrend, miközben nem tudjuk, hogy kinek hol a helye a sorban, nem tudjuk mi alapján osztályoznak, egyáltalán ki dönt ebben a kérdésben.

Ráadásul a kormányfő a később hiánycikké vált influenza-oltás propagálásakor még nem volt ennyire előzékeny” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: amint lehetősége lesz rá, be fogja magát oltatni.

„Jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz pontosan a kormányzat oltási stratégiája, illetve, hogy milyen ütemezésben, milyen körben, milyen kapacitás-háttérrel tervezi a kormány beadni a vakcinákat! Itt emberéletekről van szó, naponta százak halnak meg! Ha nincs őszinte kommunikáció, akkor a társadalom súlyosabb egészségügyi és megélhetési válságba sodródik!” – hangsúlyozta az MSZP európai politikusa. Ujhelyi István hozzátette: arról sem ad megfelelő tájékoztatást a kormány, hogy miként tudja például segíteni azokat a polgárokat, akik üzleti, kereskedelmi okokból utazni kényszerülnek, de a célországokba várhatóan hamarosan csak oltási igazolással engedik majd be őket.

„Az Európai Uniónak köszönhetően van oltóanyagunk, a Fidesznek csak egy alkalmas oltási tervet és egy oltásra bíztató kampányt kellett volna letennie az asztalra. Mindkettőben megbuktak” – fogalmazott az MSZP európai szakpolitikusa.


Budapest/Brüsszel – 2021.01.02.