mszp.hu | Belföld
2021. január 04. 13:13

Újabb eljárás zárult le a nagy fideszes gázlopás ügyében!

A két ünnep között kaptam meg a bíróság végzését arról, hogy megszüntették azt a büntetőeljárást, amelyet a MET Magyarország Zrt. (MET) kezdeményezett ellenem még 2015-ben, mert szerintük megrágalmaztam őket.

Azt nevezték "rágalmazásnak", hogy közérdekű adatigénylések nyomán a nyilvánosság elé tártam, hogy az Orbán-kormány és az állami MVM akkori vezetése 2011 és 2014 között – az EU földgáz belső piaci szabályainak megkerülésével – hogyan biztosított versenyelőnyt a MET-nek, és ezzel hogyan juttatta százmilliárdos haszonhoz a MET tulajdonosait (köztük Orbán Viktor „kötélbarátját”, Garancsi Istvánt). Az olcsón behozott gáz hasznából így sem az állam, sem a magyar családok nem kaptak egy fillért sem, sőt a családok ma is az indokoltnál drágább gázárat fizetik!

Jellemző a Fidesz-rezsim torz, fordított világára, hogy a milliárdokat lenyúló – és időközben svájci központot kialakító – MET vádolta a mutyizást leleplezőket. Indított sajtóhelyreigazítási eljárásokat, tízmillió forintokra perelt politikust, újságírót a személyiségi jogai vélt megsértése miatt, és büntetőeljárást is kezdeményezett. Az már csak a lerombolt jogállam maradék életjele, hogy a bíróságok ezekben az ügyekben kivétel nélkül a javunkra döntöttek, a MET vádjai minden fronton elbuktak. Kissé fura ugyan, hogy a most lezárt büntetőügyben a bíróságnak csaknem öt évig tartott annak megállapítása, hogy a mentelmi jogomat nem függesztette fel az Országgyűlés, és ezért az eljárás haladéktalan megszüntetésének van helye, de nem akarok telhetetlen lenni.
Elvégre a Magyarországra vonatkozó 2020-as jogállamisági jelentés szerint: „Ami a hatékonyságot és a minőséget illeti, az igazságszolgáltatási rendszer jól teljesít az eljárások hossza tekintetében”. Mi lenne itt, ha nem teljesítene „jól”?

Az ügy iskolapéldája volt a korrupciókutatók körében csak „state capture” jelenségnek, vagyis az „állam foglyul ejtésének”. Mert volt ebben az ügyben minden: személyi összefonódások, a fideszes elit érdekeit segítő szabályozás és gyanús állami vállalati döntések. Az állami vagyont megkárosítókat a Polt Péter által vezetett ügyészség pedig – más fideszes korrupciógyanús ügyekhez hasonlóan – ebben az ügyben sem kérte számon. Így aztán a fideszes elit a könnyen szerzett milliárdokkal és a közhatalmi támogatással tovább terjeszkedhetett: erőműveket és elosztó hálózatokat, tárolókat vásároltak, egész gazdasági szektorokat vontak az uralmuk alá. A fideszes elit cserébe gazdasági hátországként segíti az állampárt hatalmi érdekeit propagandamédiával, plakáthelyek biztosításával, álcivil szervezetek fenntartásával.

A 2022-es kormány- és korszakváltás első feladata ezért az lesz, hogy levágjuk az államkasszában vájkáló fideszes polip csápjait, véget vetünk az oligarchák hatalmának, leszámolunk a korrupcióval, és megteremtjük a számonkérés jogszerű és hatékony rendszerét! És ennek a számonkérésnek része lesz a nagy fideszes gázlopás kivizsgálása is, melynek előzményeiről az alábbi linkeken lehet bővebben olvasni: