mszp.hu | Belföld
2021. január 04. 13:16

A vidéki közlekedőket is bünteti a kormány!

A vidéki közlekedőket is bünteti a kormány!
Kérdést intéz az MSZP a kormányhoz: rendben van-e, hogy miközben a védelmi alapból a haveroknak újabb értelmetlen milliárdos fővárosi stadionfejlesztéseket finanszíroznak, a vidéki lakosságon kétmilliárdos elvonással állnak bosszút?

A kormány „jóvoltából” 2021 decemberéig várhatóan csökkenni fog hazánkban a közösségi közlekedés színvonala az elvonások miatt, ami felháborító – hívta fel sajtótájékoztatóján Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Az önkormányzatiságot az Orbán-kormány elkezdte szisztematikusan felszámolni: elvonták a települések forrásait, például a gépjárműadó-bevételt, több közműadó fizetésére kötelezik az önkormányzatokat és elvonták a helyi iparűzési adót is. Így nem lesz elég pénz útfelújításra, közösségi közlekedésre, fejlesztésekre” – emlékeztetett Szabó.

Megjegyezte, a kettős mérce itt is működik, hiszen a kormánypárti vezetésű településeket valamelyest kompenzálták. „ A cél az ellenzéki települések ellehetetlenítése, de nem ilyen szűkmarkú a kormány, ha magáról van szó: sokmilliárd került a szűk érdekcsoportokhoz. Például 100 milliárd Orbán Balázs alapítványának, de stadionépítésekre is jutott”.

Példaként a kivételezésre a szocialista politikus külön kiemelte a Groupama Aréna felháborító esetét. „Hat éve épült 15 milliárdból és szemmel láthatóan Kubatov Gábor stadionja ma is kiváló állapotnak örvend, mégis három milliárd forintot kapott a védelmi alapból”.

Elmondta, az MSZP már tavaly is többször kérdezte a minisztériumokat, hogy a költségvetésben erre allokált, a Groupama támogatásánál kevesebb, kétmilliárd forintos összeget miért nem kapják meg a települések a vidéki közösségi közlekedés támogatására. Mivel nem jött érdemi válasz, újabb kérdéseket kívánnak intézni a kormányhoz.

„Írásbeli kérdéssel fordultam a miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy rendjén való-e az, hogy a gyermekek iskolába járásához, a nyugdíjasok orvoshoz vagy bevásárlásba járásához, vagy az aktív munkavállalók munkába járásához nem tudnak kétmilliárdot biztosítani, ámde Kubatov Gábor stadionja fejlesztéséhez tudnak három milliárdot, annak ellenére, hogy a szükséges közlekedésfejlesztési pénz a költségvetésben szerepelt?” – jelentette be a szocialisták első újévi lépését az ügyben.

„Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel fogjuk bombázni ebben az évben is a kormányt, hiszen nem helyénvaló az, ahogy cselekednek. Cselekedjenek az emberekért, tegyenek meg mindent azért, hogy az önkormányzatok képesek legyenek több millió ember szolgáltatásait ellátni” – hangsúlyozta Szabó Sándor.