mszp.hu | Belföld
2021. január 06. 08:40

A kormányzást úgy kell alakítani, hogy az emberekről szóljon

Magyarország következő kormányának olyan intézkedéseket kell tennie, melyekkel a magyar társadalom egyet tud érteni. Az embereket kell szolgálnia, nem egy pártot és nem egy oligarcha-hálózatot – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Tóthot az után hívták a stúdióba, hogy a demokratikus kormányváltó pártok: az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd vezetői kedden nyilatkozatot írtak alá közös alapértékeikről, lefektetve leendő kormányzásuk alapelveit. A társelnök át is adta a műsorvezetőnek az aláírt dokumentum másolatát.

Tóth megerősítette: ennek az értéknyilatkozatnak az elfogadása a feltétele minden képviselőjelölt és a miniszterelnök-jelöltek indulásának az idén bonyolítandó előválasztásokon.

A kormányváltók elsődleges feladataként azt jelölte meg, hogy a választókban megerősítsék a hitet, hogy van esély a változásra, és hogy a kormányváltók alternatívát tudnak nyújtani a jelenlegi helyzettel szemben. Ezért még „elég sokat kell azért dolgozni” – ismerte el.

Közös alapelveiket úgy foglalta össze, „demokratikus jogállamot szeretnénk, helyreállítani a jog uralmát Magyarországon. Egy igazságos, szolidáris társadalom- és gazdaságpolitikát és egy környezettudatos, környezetvédő Magyarországot szeretnénk építeni.”

Közös választási és majdani kormányprogramjuk megalkotásáról azt mondta: „sokkal több a metszéspont, mint amit bárki gondol”, és ez a programalkotás folyamatában is érzékelhető.

Elmondta: olyan programot szeretnének, ami nem csak hat pártnak a programja, hanem széleskörű társadalmi párbeszéd eredménye. Ezért máris sok civil szervezetet és szerveződést bevontak, illetve sokan csatlakoztak a folyamathoz.

Kiemelte: az előválasztásokon lehetősége lesz más pártoknak és civil szervezeteknek, civil szervezetek jelöltjeinek, vagy akár civil jelölteknek is elindulni. Ezt a megméretkezést a hat szövetséges párt nem akarja maguk körül lezárni, viszont a kormányzóképességet figyelembe véve a győzteseknek dönteni kell majd, hogy a közös listát állító kormányváltó pártok majdani frakciói közül melyikbe ülnek majd be.

Tisztázta: jelen feltételek között, ha marad a szabályrendszer, nincs szó arról, hogy a hat párt egy választási pártba olvadjon.

Kérdésre elmondta: bár vannak ügygazdák a programalkotás során, messze nem a „tárcák meghatározásánál” tartanak. Minden párt szakértői részt vesznek a munkában, „közös munka (…), közös termék lesz”.

Arra, hogy az előválasztási eredmények – azaz hogy ki mennyi képviselő-jelölti helyet szerez meg a 106 választókerületből – hogyan befolyásolhatják egy-egy párt lehetséges szerepét az esetleges majdani kormányban, Tóth azt felelte: a jelöltek száma nem befolyásolja a közös alapértékeket, viszont a közös programot befolyásolhatja a miniszterelnök-jelölt személye; „innováció lehet”, hogyan jeleníti meg a saját elképzeléseit a közös programban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja majd az új kormány a mostani kétharmados törvényeket, például az Alaptörvényt megváltoztatni, ha nem lesz kétharmada, a társelnök elismerte: a jogállam helyreállítása valóban nehezebb kétharmados felhatalmazás nélkül, de sok-sok olyan intézkedés van, amely önmagában is enyhítheti a jelenlegi helyzetet.

Rámutatott: az új kormány, ha nem is tud változtatni a kétharmados törvényeken, „nem kell, hogy visszaéljen” a mostani Alaptörvény „tág kereteivel”. Az a fontos, hogyan viselkedik ebben a keretrendszerben.

Kijelentette: a kedden aláírt dokumentum demokratikus és jogállami alapelvekre vonatkozó része „garantálja azt, hogy a következő kormány nem fog olyan eszközökkel élni, amivel a jelenlegi”.

Ezen felül azt mondta: a dokumentumban lefektetett társadalmi és állami célokat a költségvetés útján is meg lehet valósítani, azt pedig a Parlament évente egyszerű többséggel fogadja el.

Arra, hogy mit kezdenek a kilenc évre bebetonozott állami és alapítványi tisztségviselőkkel, az MSZP társelnöke úgy nyilatkozott: „Én nagyon-nagyon bízom benne, hogy ahogy a Fidesz most hivatkozik a (…) a választók által adott felhatalmazásra, ugyanúgy elfogadja majd azt, hogyha a választók másképp döntenek.” Egy új politikai helyzetben, a társadalmi béke megteremtése érdekében a jelenlegi tisztségviselőknek „ehhez alkalmazkodni kell”.

Hangsúlyozta: a jogállam helyreállítása, az elszámoltatás, a felelősségre vonás „nem történhet meg úgy, hogy túllépünk a jogállami eszközökön”, tehát nem akarják azokat nem jogállami eszközökkel végrehajtani.

„Mert akkor miért harcolnánk?” – tette fel a kérdést.