mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. január 20. 15:40

Ujhelyi kész kiperelni a kormánytól a vakcina-szerződéseket

Ujhelyi kész kiperelni a kormánytól a vakcina-szerződéseket
„Nincs még egy olyan európai tagállam, amely ennyit hazudna és ilyen kétségek között tartaná a polgárokat.

Ez egy csúnya hatalmi játék az emberek életével” - fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerdai online sajtótájékoztatóján, miután a közegészségüggyel foglalkozó szakbizottság tagjaként Brüsszelben rendkívüli tanácskozást hívott össze más tagállami EP-képviselőkkel és tanácsadókkal. Az MSZP politikusa közölte: döbbenten tapasztalta a más tagállamok képviselőinek beszámolói alapján, hogy máshol mennyivel átláthatóbb és nyitottabb kormányzati tájékoztatás jellemzi a járvány elleni védekezést. Ujhelyi szerint a magyar kormány ezzel szemben „súlyosan hazudik és megtéveszti a magyar választókat” azzal, hogy az Európai Unióra mutogat a vakcinák leszállításával kapcsolatban, miközben minden releváns információ épp a Fidesz-kormány birtokában van ezzel kapcsolatban.

Az MSZP EP-képviselője az online tájékoztatón emlékeztetett: az Európai Bizottság még tavaly júniusban terjesztette elő oltási stratégiáját, ami után megkezdődött a tagállamok bevonásával a közös vakcina-beszerzés. Ujhelyi rámutatott, hogy közel száz céggel folytak tárgyalások, végül közülük hattal kötöttek keretmegállapodást a tagállami kormányok felügyeletével és azok leadott igényei alapján. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány is ragaszkodott a teljeskörű uniós engedélyeztetés lefolytatásához, ráadásul a logisztikáról és a szállítmányok összetételéről a kormányok maguk kötöttek megállapodásokat az érintett gyártócégekkel. Ujhelyi István az Európai Bizottság közlésére hivatkozva megerősítette: a tagállamok egyénileg egyeztették a cégekkel azokat a részleteket, hogy pontosan mikor, hova és mennyi vakcinát szállítsanak a vállalatok, vagyis a kormány minden adattal pontosan tisztában van. „Közérdekű adatigénylés formájában már kikértem ezeket a szerződéseket, de egyelőre válasz nem érkezett.

Ha szükséges, akkor bírósághoz fordulok és peres úton fogom kikérni a hivatkozott dokumentumokat” – fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve: a kormány vélhetően épp azért titkolja ezeket a szerződéseket, mert saját „brüsszelező hazugságát buktatná le vele”. Az MSZP politikusa szerint a kormány hazugságokra épülő kommunikációja sokat árt az oltási kedvnek is. Mint mondta, miközben az Európai Bizottság terve szerint nyárig a teljes európai felnőtt lakosság hetven százalékát át kell oltani, addig Magyarország az utolsó az oltási kedvről szóló kimutatásokban (49 százalék), jóval az uniós átlag (70 százalék) alatt teljesítünk.

Ujhelyi István a tájékoztatón beszélt arról is, hogy a magyar kormánynak a holnap kezdődő Európai Tanácsülésen mindenképpen tisztáznia kell a többi tagállammal, hogy elfogadják-e azokat az európai engedéllyel nem rendelkező orosz és kínai vakcinákat az egységes európai oltási igazolványok leendő rendszerében, amelyeket a magyar kormány akar használatba adni. Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, amennyiben az orosz és a kínai vakcinával beadott oltás ugyanis nem lesz része az egységes oltási igazolványnak, akkor az súlyosan korlátozhatja az érintett magyar polgárok szabad mozgását az EU-ban.

Brüsszel – 2021.01.20.