mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. január 26. 11:51

Ujhelyi: gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!

Ujhelyi: gondolja újra a kormány a korlátozások mértékét!
Mielőtt a február elsejéig hatályos korlátozások változatlan meghosszabbításáról dönt a kormány, haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel és állapodjon meg velük a szükséges enyhítésekről! Nyilvánvaló, hogy a teljes átoltottságig egyes korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani, a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások azonban bizonyos esetekben túlzóak.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként és az MSZP EP-képviselőjeként határozott álláspontom, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektor elérkezett a tűréshatárához és az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi korlátozások azonnali felülvizsgálata. Az európai tagállamok számos követendő példát adnak a biztonságos és hatékony, ugyanakkor az ágazat működőképességét is segítő intézkedésekre.  

Álláspontom szerint részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt. Érthetetlen és fenntarthatatlan, hogy a vadasparkok, állatkertek és egyéb szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva legyenek, holott egyes korlátozások fenntartása mellett ezek is bizonyosan újra látogathatóak lehetnének, hasonlóan a múzeumokhoz, levéltárakhoz, könyvtárakhoz, ahol a mostani teljes zárlat ugyanúgy túlzottnak tűnik.

Megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is: vannak olyan, a túlélésük határán lévő egységek, amelyek vállalni tudják és akarják az ésszerű korlátozásokat, például az asztalok számának radikális lecsökkentését, vagy épp a teraszokra korlátozott használatot. Az EP turisztikai bizottságának alelnökeként több, az európai szállásadókat képviselő szakmai szervezettel egyeztettem az elmúlt időszakban és ennek alapján állítom: számos olyan szálloda és vendégház van Magyarországon is, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna.

Arra kérem tehát a magyar kormányt, hogy a jelenleg hatályos korlátozások várható meghosszabbítása előtt folytasson érdemi párbeszédet az érintett szektorok szakmai szervezeteivel és a járványügyi szakemberek bevonásával módosítsa a jelenlegi korlátozásokat az ágazatok munkavállalói, a magyar társadalom és a magyar gazdaság egésze érdekében.

dr. Ujhelyi István
EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke

Budapest/Brüsszel – 2021.01.26.