mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. február 01. 11:27

A bértámogatások a vállalkozások helyett a NAV-hoz kerülnek?

Nem elég, hogy a kormány szűkmarkú bértámogatására hónapokat kell várni, de a sajtóban megjelenő beszámolók alapján, ha a bajba került vállalkozásnak köztartozása van, akkor nem is hozzá, hanem a NAV-hoz kerül a támogatás összege.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz nem kegyelmez a vendéglátósoknak, ugyanis így még azt a kevés segítséget is lenyúlja tőlük, mivel ezzel a módszerrel az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt. Ha ez a bevett gyakorlat, akkor vérlázító, hogy mindeközben képmutatóan azt reklámozza a kormány, hogy mekkora összegekkel támogatja az érintetteket.

Válaszokra van szükség, mivel az látszik, hogy a multiknak és az oligarcháknak röpködnek a vissza nem térítendő milliárdok, miközben az egyre reménytelenebb helyzetben lévő turizmus és vendéglátásban dolgozók bértámogatásával ügyeskedik a Fidesz-rezsim.

Gulyás Gergely azt ígérte, hogy felgyorsítják a bértámogatások folyósítását, ezért a minisztertől kérdezzük, hogy hol tart ez a folyamat, hogyan alakulnak a számok? A támogatásokat valójában a köztartozások kiegyenlítésére használja a kormány? A megítélt összeg mekkora részét utalták át a vállalkozások helyett a NAV-nak? Egyáltalán miért hívják bértámogatásnak, ha más célra is felhasználható?

Miniszter úr, tényleg nem képes a Fidesz egy normális bértámogatási rendszert összehozni és mellette még segítséget is nyújtani a köztartozások rendezésére? Minden eszköz a kormány rendelkezésére áll, mire van még szükségük?

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania és egyszerűsítenie kell a folyamatot annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapják a segítséget a bajba jutottak! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Továbbá gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese