mszp.hu | Belföld
2021. február 01. 14:07

Megrohadt a fideszes narancs! Ideje, hogy minél előbb kidobjuk!

„Megrohadt a fideszes narancs! Ideje, hogy minél előbb kidobjuk!” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője a Parlament rendkívüli ülésén napirend előtt hétfőn.

„Ordas hazugságnak” nevezte a Fidesz részéről a kormányzati kék óriásplakátokon szereplő, egyébként általa is igaznak tartott üzenetet, hogy minden élet számít.

„Mert a Fidesz számára ez a mondat nem fejeződik be. Ez a mondat a Fidesz szájából úgy hangzik, hogy minden élet számít, vessző, kivéve az idősek, kivéve a munkanélküliek, kivéve a minimálbérből élők, kivéve a vendéglátósok, a szociális ágazatban dolgozók, a kereskedelemben, turizmusban, kulturális ágazatban dolgozók, a fővárosban és nem fideszes vezetésű településeken élők. A sort hosszan lehetne folytatni, (…) de ez is több millió ember” – mondta.

„Magyarázza már el valaki, hogy ősszel miért hagyták berobbanni a járványt?” – kérdezte, sorolva: focimeccseket rendeztek sok ezernyi ember előtt, hetekig hagyták, hogy az iskolák a fertőzés gócpontjaivá váljanak, és nem volt ingyenes és tömeges tesztelés, és szigorú kontaktkutatás sem.

Ma már több mint 12.500 áldozat bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány semmit sem tett a fertőzés terjedése ellen. Az ingyenes parkolás meg a járatsűrítések semmit sem értek – jelentette ki.

„Ne feledjük, hogy Orbán Viktor döntött úgy, hogy fontosabb a gazdaság, mint az (…) emberéletek megvédése!” szögezte le, kiemelve: a Fidesz-kormány tagjai „az Adria hullámain jachtoztak” a járvány második hullámára való felkészülés helyett, „Orbán Viktor és miniszterei pedig egész egyszerűen cserbenhagyták az embereket!”

Ne mondja senki, hogy kormánynak nem volt pénze és felhatalmazása a válság kezelésére – jelentette ki – mert ha volt pénz a Gazdaságvédelmi Alapban vadászkiállításra, űrkutatásra, stadionépítésre, akkor miért nem jutott az álláskeresési támogatás növelésére, hogy legalább nettó 100 ezer forint legyen minimum 9 hónapig?

Miért nem jutott a 100 százalékos táppénzre, hogy ne fertőzzék egymást az emberek a munkahelyükön, attól félve, hogy a táppénzből nm tudnak megélni?

Miért nem jutott a családi pótlék, az anyasági támogatás, a GYES és a GYET megduplázására, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására és a valódi munkahelyvédelemre? – sorolta kérdéseit.

„Akkor bezzeg van pénz, ha Orbán Viktor barátja, Mészáros „nemstróman” Lőrinc szorul rá az adóforintjainkból nyújtott segítségre, de a bezárásra kényszerült kiskocsmák, múzeumok, színházak, oda valahogy nem akarnak ezek a támogatások megérkezni” – mondta.

Felhívta a kormánypártiak figyelmét, „vegyék már észre”: az emberek azért mennek tüntetni járvány idején is, mert nem tudnak megélni. „Fizessék ki a túléléshez szükséges támogatást a vendéglátós szektornak!” – követelte. „A vírus ellen kell harcolni, nem a kocsmáros, a pincér meg a szakács ellen! Lehet olyan intézkedéseket hozni, amelyek úgy segítenének ennek közel hatszázezer embernek a túlélésben, hogy az a vírus terjedését is akadályozza!”

Kiemelte: a vakcinával nem lehet jóllakni, a nélkülöző családok, nyugdíjasok nem tudnak hónapokat várni.

Kifogásolta, hogy óriásplakát van, de őszinte beszéd a regisztrációról, az oltási tervről, a tömeges oltás megvalósításáról még mindig nincs; nem tudni, mikor kerülnek sorra a pedagógusok, a köztisztviselők, a kereskedelemben dolgozók.

Hangsúlyozta: „Mi is szurkolunk, hogy minél előbb minél több oltóanyag legyen!” Hozzátette: „Látjuk, hogy Szijjártó Péter stábja milyen serényen szerez meg mindent, ami a (…) kezük ügyébe kerül, legyen az orosz vakcina vagy legyen éppen orosz toll!”

Szólt a Klubrádióról is, melynek frekvenciaengedélye február közepén lejár, de a kormánypárti képviselők, akik ma még léphettek volna, hogy a rádió ne hallgasson el, meg sem jelentek az ülésen.

„A Fidesz-rezsim ma bizonyíthatta volna, hogy egy félreértés van a törvényben, s a törvénymódosítással lehetőséget kapna a Klubrádió, hogy tovább sugározzon” - mondta.

De mivel a kormánypártok képviselői nem voltak jelen, „most már mindenki láthatja, hogy mi volt a valós cél: az, hogy a Klubrádió hallgasson el (…), hogy veszítse el a frekvenciáját!” – mondta Tóth.

„Szégyen, gyalázat, amit művelnek!” – mondta felháborodva.