mszp.hu | Belföld
2021. február 19. 17:48

Magyarországon senkinek nem lehet létminimum alatti jövedelme!

Magyarországon senkinek nem lehet létminimum alatti jövedelme!
A szocialisták szerint még egy teljes válságév sem volt elég a kormánynak, hogy belássa, tisztességes minimálbérre, alapvető közmű szolgáltatásokra van szükségük az út szélén nyomorgóknak.

„Az MSZP Zala, Heves és Borsod megyei falujárásának egyik tanulsága, hogy a pénzeső ellenére sem javult az emberek helyzete. Egy olyan országban élünk, ahol milliónyi ember, család nyomorog a létminimum alatt; sok helyen még olyan alapvető közművek sincsenek meg, mint például egy csatorna vagy villanyvezeték” – mondta el Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Azt halljuk, hogy segít a kormány, de az emberek egy hónapot sem bírnak már ki. (…) Rendkívül bonyolult a támogatások rendszere, egyszerűen nem annyi a vége, amennyit ígérnek. Van, amikor az 50%-ból csak 17 teljesül” – mutatott rá a szocialista politikus.

Az általános bértámogatással kapcsolatban hangsúlyozta, „Szlovákiában és Csehországban például a 80%-os bértámogatást közvetlenül oda lehet adni a munkavállalónak, itt meg elkezdek megint trükközni. Először azt mondták, hogy 70%-ot adnak, aztán a végén kiderült, hogy az praktikusan csak 30”.

Komjáthi emlékeztetett arra is, 2010-ig adómentes volt a legkisebb jövedelem és 2010-ben nettó 60.800 forint volt egy közmunkásbér. Felfoghatatlannak nevezte, hogy a 2009-es válság utáni EU-s pénzeső után miért van még egyáltalán nyomor és mélyszegénység Magyarországon, ahol számos helyen még az alapvető csatornázás és áram sincs meg.

„A Magyar Szocialista Párt azt mondja, hogy 2022-ben, a kormányváltás után egy olyan szociális minimumot kell létrehozni, amely mindenkinek biztosít egy tisztességes megélhetést, egy normális minimumot. Ehhez emelni kell a szociális ellátásokat, hiszen például a családi pótlékot sem emelték 10 éve, de kell az is, hogy a minimálbér elérje a létminimumot” – mutatott rá.

Kiemelte, hazánk még a visegrádi 4-ek között is sereghajtónak számít a minimálbér tekintetében. „Mi, szocialisták, azt akarjuk, hogy a V4-ek között nálunk legyen a legmagasabb a minimálbér, hiszen ezt arra találták ki az Európai Unióban, hogy a dolgozói szegénységet csökkentsék. (…) Egy olyan igazságos adórendszerben is gondolkodunk, ahol a nagyobb keresetűek, azok, akik többet fognak betenni a társadalmi büdzsébe, a szegények pedig többet fognak kapni”.

Végezetül hozzátette, az elmúlt tíz évben nem emelt családi pótlékot most már a duplájára kellene emelni, „mert ez így tarthatatlan, mind a minimálbér, mind a létminimum tekintetében. A pénzt oda kell adni az embereknek, és oda kell adni az önkormányzatoknak is. Ott van jó helyen – mi szocialisták ezt valljuk” – mondta az MSZP elnökhelyettese.