mszp.hu | Belföld
2021. február 26. 10:36

Azonnal vizsgálja felül a kormány az oltásigazolási elképzelését és az új egészségügyi szakdolgozói jogviszonyt!

Azonnal vizsgálja felül a kormány az oltásigazolási elképzelését és az új egészségügyi szakdolgozói jogviszonyt!
A magyaroknak szükségük lesz mind az európai országok által elfogadott oltásról szóló igazolásra, mind pedig a pályán megmaradt saját egészségügyi dolgozóikra – figyelmeztet az MSZP.

A kormányinfón elhangzottak után ma két nagyon fontos korrekciót kell követelni, mindkettő nagyon súlyosan érinti az embereket – hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

„Az egyik az igazoló okirat a védettségről, amit március 1-től fognak bevezetni, és amiről nem tudjuk, hogy mi lesz a következménye, hiszen a kormány még mindig nem döntött az erről szóló rendeletekről” – mondta Harangozó.

Emlékeztett, az EU nagyon komolyan veszi ezt a kérdést, Lengyelország például már meg is hozta azt a döntést, hogy csak az Európai Unió által engedélyezett vakcinákkal beoltott embereket fogják korlátozás nélkül beengedni az országba, a kínai vagy orosz vakcinásokat nem.

„Ez egy nagyon nagy gond, tehát a kormány villámgyorsan kezdjen el tárgyalni minden olyan országgal, ahol magyar családok tízezrei, több helyütt pedig százezrei vállalnak munkát. (…) A kormánynak tehát meg kell tennie, hogy az oltás tekintetében ezt is figyelembe veszi, hiszen vannak más markerek is, nemcsak a kor meg az egészségügyi állapot” – mutatott rá a képviselő.

„A másik probléma még ennél is égetőbb” – húzta alá a szocialista politikus –, „hiszen március 1-vel változik az egészségügyi jogviszony, és ráadásul hétfő este, kedden délelőtt kezdték el csak kézbesíteni az ápolók, nővérek tízezreinek a mindössze másfél oldalas szerződését. Ebben nincs szó a pótlékokról, a felmondás, a végkielégítés vagy a szabadságok kérdéséről, mégis azt mondják minden egyes egészségügyi dolgozónak, hogy hétfőig vagy aláírod, vagy mehetsz egyenesen az utcára, mi több, többet nem dolgozhatsz az egészségügy területén”!

Hangsúlyozta, az MSZP mindenkinek azt tanácsolja, hogy írja ugyan alá a szerződést, de záradékot is írjon rá kézzel a saját életének és megélhetésének védelmében, akkor is, ha „cirkuszolnak” érte.

„Mi azt mondtuk, és azt vállaljuk a magunk és az ellenzék részéről, hogy jövőre, a kormányváltás után, a ma még meglévő közalkalmazotti jogviszonyból adódó összes jussukat és jogi előnyüket, amiket most elvesznek tőlük, egy tollvonással vissza fogjuk adni” – ígérte a köztársaságpárti szövetség nevében az MSZP frakcióvezető-helyettese.