mszp.hu | Belföld
2021. február 28. 11:39

Háziorvosok: nagyon sok pluszteher, semmi segítség

Nagyon sok pluszterhet rak az oltásszervezésben a háziorvosokra a kormány, de segítséget nem ad – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Dr. Lantos István háziorvos az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

De ahogy az orvosokat, a polgármestereket sem tartja partnernek a kormány, derült ki Kunhalmi szerint a Covid 2021 ellenzéki alternatív vizsgálóbizottság pénteki, harmadik ülésén, ahol három háziorvost és három polgármestert hallgattak meg.

Kunhalmi elmondta: a polgármesterek, és a főpolgármester is, folyamatosan jelzik, hogy tudnának segíteni az oltásszervezésben például tesztelő- vagy oltópontok kialakításával, de a kormány „dafke” nem veszi igénybe a segítséget, főleg az ellenzéki polgármesterekét nem.

Ennek ellenére nagyon sok helyzetet ők oldanak meg; Nyirati Klára bajai polgármester arról számolt be a bizottságnak, hogy bár van a városban egy hatalmas kórházkomplexum, „a kormánynak sikerült egy egyszerű katonai sátorban elkezdeni a tesztelést”, s végül a menők és a lakosság kérte, hogy az önkormányzat biztosítson megfelelő helyiséget, „hogy ne az utcán álljanak az Idős emberek meg a betegek, lázasan remegve”.

Elmondta: a legutóbbi ülésen pedig egy járványügyi szakember mondta el, hogy nem véletlenül nincs oltási terv: a kormány szétverte a járványügyi rendszert.

Lantos azt hangsúlyozta: a legfontosabb a nyilvánosság lenne.

„Nyilvános, átlátható, szakmailag megalapozott oltási tervet kellene az összes érintettel közölni” – mondta, hozzátéve: az érintettek körébe a betegek is beletartoznak, hiszen tudniuk kellene, adott foglalkozással vagy betegséggel mikor fognak sorra kerülni.

Elmondta: bár valóban nagyon erősen igyekeznek korlátozni a személyes megjelenéseket, a háziorvosoknál a járvány alatt is folyik a betegellátás, és „ugyanakkor a járványellátással kapcsolatos egyéb összes feladatot is mind a háziorvosokra hárították.”

Ilyen a PCR-tesztek megrendelése, a megadott időpontra bemenő betegek újbóli kiértesítése, az oltópontokra menetel szervezése, és még a saját praxisban beadható oltások szervezése is; ez akár több száz telefonhívással járhat.

A regisztrációs listáról kapott nevekről elmondta: előfordul, hogy 60 éves regisztrált beteg nem szerepel rajta, de makkegészséges huszonéves igen; miközben elengedő oltóanyagot sem kapnak.

„Az lenne a korrekt eljárás, ha minden háziorvos megkapná azt, hogy az ő praxisából ki jelentkezett be oltásra” – húzta alá.

Hozzátette, péntek este még nem tudja, mi lesz a jövő héten: hány és milyen oltóanyagot kap majd, azt kinek lehet beadni „a legújabb utasítás szerint”, és hány embert milyen oltás beadására kell oltópontra szerveznie.

Kérdésre a kínai vakcináról elmondta: „Nem szabad a beteget abban a kétes helyzetben hagyni, hogy neki minden szakmai ismeret nélkül mintegy az ő vállára tegyük a döntés felelősségét. Én ezt egy hibás dolognak tartom.”

Ugyanakkor kiemelte: „bármilyen oltás jobb, mint a nem beoltás”.

„A kínai oltással kapcsolatban pedig ugye azt kell mondani, hogy ezzel a gyógyszer-előállítási technológiával készült az elmúlt öt évtizedben szinte az összes védőoltás. Tehát ez egy megbízható technológia, nyilván, ha jól csinálják. Nem tudjuk” – mondta.

Megjegyezte: az Országos Gyógyszerészeti Intézet háziorvosoknak küldött tájékoztatójában a vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar adaptációját kapták meg, tehát nem alkalmazási előiratát; a termékismertető utolsó áttekintése a tájékoztató szerint 2020. december 30-án volt.

„Én ma beadtam a 73 kínai vakcinát a betegeimnek azzal a biztos tudással, hogy jobban járnak, ha ezt megkapják, mintha semmit nem kapnak” – mondta.