mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. március 09. 10:12

Ujhelyi: csak az Európai Egészségügyi Unió jelent majd megfelelő betegbiztonságot

Történelmi átalakulást hozhat az európai ellátásban az Unió egészségügyi programja, amelynek elfogadását a mai napon tárgyalja az Európai Parlament.

Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy az egészségügyi ágazat végre megfelelő figyelmet élvező prioritás legyen; a részsikert pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a – mai napon elfogadásra kerülő - „EU4Health” nevet viselő egészségügyi csomag 5,1 milliárd eurós pénzügyi kerete már a tizenkétszerese annak, amennyit eddig az Unió a korábbi hétéves költségvetéseiben erre a területre költött.

A koronavírus miatti járvány tökéletesen megmutatta, hogy a globális fenyegetésekkel szemben nem lehet pusztán tagállami megoldásokat adni: a klímaválság, a menekült-krízis vagy éppen az egészségügyi járványhelyzetek mind olyan kihívások, amelyekre sikerrel csak közösen, megfelelő szolidaritással és mélyebb integrációval tudunk hosszútávon is ható megoldásokat adni.

Forradalmi áttörés, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban tehát több mint 1800milliárd forint fog rendelkezésre állni ahhoz, hogy jobban felkészítsük az EU egészségügyi rendszereit a jövőbeli veszélyekre és kihívásokra. Ez az egészségügyi cselekvési terv olyan területeken járul hozzá a tagállami kiadásokhoz, ahol az uniós szintű közbenjárás mindenképpen előnyös: így például a határon átnyúló egészségügyi veszélyek kezelésében, a gyógyszerek és orvosi eszközök hozzáférhetőségének és megfizethetőségének biztosításában, vagy például az európai egészségügyi adattér létrehozásában. Ez azonban csak az út eleje és a szükségesen elvégzendő feladatok egyik része.

Ahhoz, hogy az európai közösség sikerrel tudja felvenni a harcot a koronavírushoz hasonló egészségügyi fenyegetésekkel, sürgősen ki kell egyenlítenie a tagállami ellátórendszerek közötti különbségeket. Jelenleg ugyanis súlyos aránytalanságok és egyensúlytalanságok tapasztalhatóak a közegészségügyi rendszerekben; elsősorban a kelet-európai és részben déli tagállamok esetében.

Egy szolidaritásra épülő közösségben pedig nem tartható, hogy a polgárok életminősége és túlélési esélye azon múlik, hogy melyik tagállamban élnek, vagy hogy hol kapnak ellátást. A tagállami hatáskörök tiszteletben tartása mellett olyan minőségi kritériumokra van szükség, amelyek egyszerre garantálják a megfelelő minőségű, európai szintű ellátást és biztosítják a betegbiztonságot. Ez az általam szorgalmazott és részben általam kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepciója, amelynek minél szélesebb körű kibontása és megvalósítása a következő időszak feladata és amelyhez az „EU4Health”-program megfelelő támasztékot fog biztosítani. Bízom benne, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság után a tagállami kormányok is partnerek lesznek az Európai Egészségügyi Unió korszakos programjának minél teljesebb megvalósításában.

Bár a Fidesz EP-képviselői egyelőre totális harcot folytatnak a koncepció ellen, az mindenképpen pozitívum, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésein az állam- és kormányfők is egybehangzóan elkötelezték magukat az egészségügyi unió megvalósítása mellett. Még Orbán Viktor is.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő