mszp.hu | Belföld
2021. március 14. 13:37

Hitelkelepcék helyett vissza nem térítendő támogatást!

Hitelkelepcék helyett vissza nem térítendő támogatást!
Elképesztő cinizmus, hogy újabb hitelárkokba döngölné a vállalkozásokat és a családokat kabinet „gazdasági terve”. A környező országokhoz hasonló gazdasági segítséggel mentse meg a családokat a kormány!

Az oligarchák kaphatnak pofátlan, milliárdos támogatásokat, az országot a vállukon tartó kisvállalkozások és családok nem, pedig valójában rajtuk kell segíteni és azonnal – szólította fel a kormányt vasárnapi online sajtótájékoztatóján dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

„A magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokon a kormány ne hitellel „próbáljon meg” segíteni, hanem vissza nem térítendő támogatásokkal, amire van forrás az EU-tól! A hiteltörlesztési moratóriumot hosszabbítsák meg addig, amíg azt nem lehet teljes biztonsággal látni, hogy ki tudják fizetni a korábbi hiteleket a vállalkozások ugyanúgy, ahogy a családok is, a talpon maradt vendéglátósokra pedig ne ezekben az időkben szálljon rá a NAV bírságolgatni, hiszen ezzel valószínűleg munkahelyek, vállalkozások, tehát családok anyagi biztonságát kockáztatják” – ismertetette az MSZP aktuális gazdasági követeléseit Szakács.

Emlékeztetett, a magyar kormány a legszűkmarkúbb az Európai Unióban a vissza nem térítendő támogatások kapcsán még most is, noha már egy éve várja mindenki, hogy a válságba került szektorokat megsegítsék. „Magyarországon „oligarchamentő” csomag volt, hiszen például egyedül Mészáros Lőrinc akkor is kaphatott vissza nem térítendő támogatást, ha elbocsátott 850 embert pokollá téve 850 család életét. Akkor is zsebre tehetett még 17,7 milliárd forintot azért, hogy felújítsa a szállodáit! A magyar mikro-, kis- és középvállalkozásoknak viszont csak hitelt kínál a kormány. Miért csak Mészárosnak és a többi oligarchának jár vissza nem térítendő támogatás?” – tette fel a kérdést.

A szocialista politikus kifejtette, bár a mikrovállalkozásoknak csak hitel jár, nekik is csak akkor, ha tavaly nyereségesek voltak. „A nyújtható hitel maximum 1 és 10 millió forint között van, ha a bank elfogadja a tulajdonos ingatlanfedezetét, készfizető kezességét. A kormány így akarja úgymond „megmenteni” a magyar családokat” – jellemezte a veszélyes és álságos intézkedéseket.

A hitelmoratórium időzítéséről elmondta, fontos, hogy a lezárások után valóban legyen idő lélegzethez jutni, újra beindulni, erre van pénz, hiszen az EU munkahelyvédelmi SURE programjából akár kapásból lehívható közel 400 milliárd forint is, melynek segítségével a családok nem kerülnének bajba és nem szakadnának meg a fizetési láncok.

„A „munkaalapú társadalom” munkavállalói dolgozni akarnak, de egész iparágakat – ilyen például a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a turizmus – állítottak le az egészségügyi kockázatok miatt. Fizessék ki a 80%-os bértámogatást úgy, ahogy a körülöttünk lévő országokban, akár közvetlenül a munkavállalóknak, és akkor a családok ki tudják fizetni az életüket” – szólította fel a kormányt dr. Szakács László.