mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 24. 14:55

A kiskereskedők és kisvállalkozók érdekében nyújt be javaslatokat az MSZP

A kiskereskedők, kis- és egyéni vállalkozók megélhetésének biztosítása érdekében nyújt be határozati javaslatokat az MSZP – jelentette be Komjáthi Imre, a párt elnökhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.

A legfeljebb 400 négyzetméter alapterületű üzleteket működtető kiskereskedelmi, vendéglátóipari és más, kapcsolódó vállalkozások támogatása céljából azt javasolják: az önkormányzati és állami bérleti díjak elengedése után intézkedni kell arról is, hogy a magántulajdonban álló üzlethelyiségek bérleti és más kapcsolódó díjai is legalább ötven százalékkal csökkenjenek 2021 június 1-ig.

Az euróban meghatározott bérleti díjakat forintban is meg lehessen fizetni, „nem a kormánypárti vezetésű Magyar Nemzeti Bank által mesterségesen gyengített árfolyamon, hanem az elmúlt két év átlagát alapul véve”.

2023. december 31-ig legyen moratórium az üzlethelyiségek bérletidíj-emelésére. A kormány ideiglenesen csökkentse a ruházati, cipő és más kapcsolódó termékeket terhelő áfakulcsot, vezessen be felszámolási moratóriumot a kiskereskedelmi vállalkozásokra, és olyan bértámogatási rendszert vezessen be, mely a teljes bruttó bérköltséget biztosítja a vállalkozóknak az üzletek lezárása idején.

A szépségipari vállalkozókra pedig terjessze ki a kormány a bértámogatásra jogosultak körét, visszamenőlegesen, március 8-tól kezdve – ismertette.

„Az MSZP szerint haladéktalanul gondoskodni kell arról, hogy az egyéni vállalkozók is igényelhessék a bértámogatást. (…) A jelenlegi helyzetben indokolatlan, hogy a kormány különbséget tesz a munkavállalók és az egyéni vállalkozók között” – mondta az elnökhelyettes.

Úgy indokolt: a kötelező zárás miatt több tízezer szépségipari vállalkozó, fodrász, kozmetikus munkája vált lehetetlenné, akik 90%-a vállalkozó, tehát még a kormány szűkmarkú bértámogatására sem számíthatnak.

„A Fidesz pedig csak addig jutott a gondolkodásban, hogy a katás vállalkozóknak nem kell befizetni az adójukat. Hát, gratulálunk! Nulla bevétel mellett ugyan miből fizetnének adót?” - kérdezte Komjáthi.

„Erről nem gondoskodik az Orbán-kormány. Több tízezer embert kényszerítenek arra, hogy megfelelő bevétel nélkül, a családi tartalékokat felélve próbáljanak meg túlélni, talpon maradni” – folytatta.

Hangsúlyozta: a korlátozások már eddig is rengeteg embert és vállalkozást sodortak a csőd szélére, ezért a kormánynak élnie kellene minden olyan lehetőséggel, amely érdemi segítséget nyújt a bajbajutottaknak.

Felszólította a kormányt, hogy pályázzon meg egymilliárd eurót az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának összegéből, és ebből biztosítsa a 80%-os bértámogatást.

Kiemelte: az MSZP folyamatosan egyeztet az érdekvédelmi szövetségekkel, szakszervezetekkel, szakmai és társadalmi csoportokkal, „mindenkivel, aki olyan javaslatokat tesz az asztalunkra, amelyeket aztán a parlamenten belül és a parlamenten kívül is képviselni tudunk”. Javaslataikat ennek tükrében teszik meg a magyar családok boldogulásának elősegítésére a rendkívüli helyzetben. Mint Komjáthi mondta, a kormánynak is ezt kellene tennie.