mszp.hu | Belföld
2021. március 25. 10:52

A szakma is egyetért: kormányzati irányváltás nélkül még inkább mélyül a válság

A szakma is egyetért: kormányzati irányváltás nélkül még inkább mélyül a válság
A napi hírek igazolják, az egészségügyi rendszerünk ma már az egyik legrosszabb az Európai Unióban.

A tragikus helyzetben félre kellene tenni a pártpolitikai csatározásokat: továbbra is szakmai összefogás lenne szükséges, illetve egy Nemzeti Oltási Bizottság létrehozása – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Magyarországon is egy átláthatóan működő szakmai bizottság kellene, amely átveszi a kormánytól az oltások szervezését. Ezt mi, a hatpárti demokratikus ellenzéki szövetség akkor javasoltuk legelőször, amikor a 74.000 ember beoltását nem sikerült megoldania a kormánynak. Már akkor jeleztük, hogy nagy baj van” – emlékeztetett Kunhalmi.

Kiemelte, a legnagyobb probléma az, hogy a szakmát nem igazán használja kormány, ennek következményeképpen pedig hazánk lassan a harmadik lesz a halálozás arányában az Unióban. „Tragikus a kormány válságkezelése” – húzta alá a szocialista politikus. Hozzátette, ezzel szemben a szakma és a hatpárti demokratikus összefogás a józan belátást és a nemzeti egységet szorgalmazza, amiben kulcsfontosságú szerepe van az önkormányzatoknak is.

„Korábban még a tesztelés hasznát is tagadták, a koronavirus.gov.hu-n pedig, ami a hivatalos regisztrációs oldal, a kormány az ellenzéki önkormányzatokkal szemben vádaskodik, valótlanságokat állítva” – figyelmeztetett az MSZP társelnöke, aki szerint most már létkérdés, hogy a kormány képes legyen erről a szintről visszajönni, a szakmára hallgatni és az embereket nem pártpolitikai alapon diszkriminálni.

„Szombathelyen miért nem engedi a fideszes kormány az ellenzék által felállított oltópontokat üzembe helyezni? Ezt a háziorvosok kérték, akik még a jelenlegi oltásokat sem tudják beadni, mivel nem minden háziorvosi rendelő alkalmas erre. A kormány egyetlen célja, hogy nehogy kiderüljön, hogy ellenzéki önkormányzat képes a logisztikában segíteni, vagy még akár jobban is megszervezni, mint a vízfejű kormány” – jegyezte meg.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, Budapesten az V. és XVI. kerületben engedik ugyanezt, mert fideszes vezetésű kerületek, Szombathelyen azonban nem, mert szocialista, demokratikus összefogáspárti vezetés van.

„A kormány lebegteti, hogy az egészségügy utolsó önkormányzati szeletét is államosítja” – hívta fel a figyelmet az önkormányzatok szerepére és arra, hogy a kapacitáshiány elsősorban a szakdolgozók beígért bérrendezésének késlekedéséből ered, aminek döntő szerepe van a tragikus színvonalú válságkezelésben.

„A fideszes kormány pont most takarította ki az egészségügyi dolgozók 5%-át, noha már korábban is elhagyta a rendszert egy csomó ember. Az elmúlt tíz évben folyamatos a kiáramlás az egészségügyi rendszerből, rengetegen mennek külföldre; a béremelés túl későn jött és tíz éve súlyosan alulfinanszírozott az egészségügyi rendszer” – mutatott rá.

„Minden országban ott tudják sikeresek kezelni a válságot, ott kevés a halottak száma, ahol az egészségügyi rendszert nem építették le” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke.