mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 29. 14:35

Meg kell állítani a cégek szándékos kivéreztetését!

Meg kell állítani a cégek szándékos kivéreztetését!
Az MSZP szerint a magyaroknak is jár minden segítség, ami az összes körülöttünk lévő ország, például a kormány által „mintalabornak” tekintett Ausztria kisvállalkozásainak és munkavállalóinak jár.

Nem volt képes megindokolni a kormány, hogy miért csak mikrohitel spirált kínálnak a bedöntött magyar kis- és középvállalkozói szférának, miközben minden más országban kapnak támogatást – emelte ki hétfői online sajtótájékoztatóján dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Amikor az Országgyűlésben megkérdeztem a miniszterelnököt, hogy miért nem kaphatnak vissza nem térítendő támogatásokat, miért hitelt ad nekik a kormány, akkor csak annyit válaszolt, hogy „mert így döntöttünk”” – emlékeztetett Szakács.

Elmondta, nem garantált a 10 milliós hitel sem, hanem legfeljebb 10 milliót kínálnak azoknak a cégeknek, amelyek 2019-ben nem voltak veszteségesek és a tulajdonos hajlandó elzálogosítani a saját lakását, valamint hajlandó még készfizető kezességet is vállalni. „Ezek nagyon erős feltételek főleg úgy, hogy a fideszes oligarchák bezzeg kapnak vissza nem térítendő támogatásokat. Mészáros Lőrinc például még akkor is kapott 18 milliárd vissza nem térítendő támogatást, amikor még így is elbocsátott 850 embert pokollá téve az életüket és 850 család életét is” – hívta fel a figyelmet.

„Ebből is látszik, hogy cserben hagyják a munkavállalókat, hiszen mondjuk egy panzió felújítására adott vissza nem térítendő támogatásból nem lesz bére sem a szobaasszonynak, sem a felszolgálónak, sem pedig egyetlen ott dolgozónak” – hangsúlyozta Szakács László.

Elmondta, pártja szerint követni kell azt a nyugati példát, ahol a rövidített munkaidő bevezetésével – akárcsak Németországban vagy Ausztriában, amit állítólag laboratóriumnak tekint a magyar kormány – megkaphatja a 2019. évi bevételének 80%-át a vállalkozás, és ki is tudják fizetni a bérek 80%-át állami támogatásból. „A kormány ne csak a költségeket csökkentse, hanem pótolja a bevételkiesést” – ismertette az MSZP két fontos gazdasági követelését.

„Minden más országgal szemben, ahol kapnak támogatást, itthon a kormány legfeljebb 10 millió forint hitelt kínál” – mondta jelezve, hogy a magyar cégeket már így is eladósították, és ezt nem szabad fokozni. „Meg kell hosszabbítani a hitelfizetési moratóriumot” – ez áll az MSZP harmadik követelésének középpontjában a felszámoló szektor megerősítése helyett, mondta.

„Látszik, hogy a magyar kormány éppen megerősíti a felszámolási szektort. A fideszes állampárt éppen odateszi a katonáit, és a felszámoló szférát úgy alakítja át, hogy ott legyenek a saját emberei. Ez megint azt sejteti, hogy a vállalkozások kivéreztetésével, a „nyomor vámszedőinek” a kiképzésével, illetve a felszámolócégek megerősítésével újra osztja a piacot” – mutatott rá.

A szocialista politikus elmondta, ezt úgy kell megakadályozni, mint tették például Németországban és Ausztriában. „Nem hitelt kell nyújtani, hanem vissza nem térítendő támogatásokat. Ne legyenek kedvezményezett kegyencek, akik akkor is kaphatnak támogatást, ha mások nem kaphatnak, és meg kell hosszabbítani a hitelfizetési moratóriumot, hiszen csak azokkal lehet újrakezdeni, akik talpon maradtak”.

„Összefoglalva mi továbbra is azt követeljük, hogy a cégek kapjanak a bevételükhöz arányos 80%-os támogatást, kapják meg a dolgozók a bérük 80%-át a magyar államtól, és hosszabbítsák meg a hitelfizetési moratóriumot” – szólította fel a kormányt az MSZP képviselője.