mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy Szociális ügyek
2021. március 30. 10:15

Kizárólag az állami támogatás – és nem a hitel – mentheti meg a magyar családokat!

Kizárólag az állami támogatás – és nem a hitel – mentheti meg a magyar családokat!
Őszre példátlanul sok családot tehetnek az utcára a kormány emberei, ha ez így megy tovább – figyelmeztet az MSZP.

Több mint egy év elteltével további eladósodásokba kergetés helyett végre érdemi támogatásokat kell biztosítania a kormánynak – hívta fel a figyelmet dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Elmondta, mindenkinek, akit most a kormány arra kötelez, hogy ne dolgozzon – vállalkozásoknak és magánszemélyeknek egyaránt – kell a támogatás. „Körülöttünk minden ország azt csinálja, hogy pótolják a bevételeket. Magyarország csak a kiadásokat csökkenti, de hát azt mindenkinek nagyon könnyű megérteni, hogy a semmiből a nagyon kevés kiadást sem lehet kifizetni, akármennyire veszi is el a kormány az egyébként főképp az önkormányzatokat illető bevételeket. Megszakadnak a fizetési láncok, és pont ezért követeljük, hogy normatív legyen a támogatás, ahogy például Németországban és Ausztriában. A vállalkozások hóna alá kéne nálunk is nyúlni, ehelyett a magyar kormány csupán hitelt kínál, és még az is csak legfeljebb 10 millió forint” – emlékeztetett Szakács.

Kiemelte, a banki hitelt is legfeljebb annak kínálják, aki 2019-ben nem volt veszteséges. „Olyannak adják, akinek nem volt beruházása, akinél nem volt tulajdonosváltás, aki zálogot enged a saját lakására, sőt még a saját fizetésére is, hiszen készfizető kezességet kell vállalni ahelyett, hogy azt csinálnák, amit a többi ország, akik a bevételeket pótolják”.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, az állami támogatás azért kell, hogy ne szakadjanak meg a fizetési láncok, talpon maradjanak a vállalkozások, hiszen csak azokkal lehet majd nyitni, akik talpon maradnak. „Ehelyett csak hitelt ad a kormány és mellette felfejleszti a felszámoló szektort, minthogyha a piacot akarná újra osztani” – mutatott rá.

A hiteltörlesztési moratóriumra térve aláhúzta, azt a családok esetében is meg kell hosszabbítani. „Ők is levegőhöz kell, hogy jussanak, hiszen most már több mint egy éve ülünk a pandémiás helyzetben. Rengetegen veszítették el a munkájukat, rengetegen veszítették el a bevételük nagy részét, rengeteg embernek kell táppénzen lenni, 150.000 ember pedig már a rendszerben sem látszik. Náluk kopogtat a végrehajtó, pedig kell levegőt hagyni nekik, amíg stabilan az egész magyar gazdaság hitelt nem tud fizetni”.

Szakács László megerősítette, a szakértők is úgy gondolják, hogy amikor először levegőhöz jutnak a családok, akkor ezt a levegőt nem szerencsés, ha a bankok és a végrehajtók egyből elszívják az emberek elől. „Akár más szabályokkal, de meg kell hosszabbítani a hiteltörlesztési moratóriumot, hogy újra lendületet tudjon kapni a gazdaság és utána bőven el lehet gondolkodni a további lépéseken. Amikor majd azt látjuk, hogy újra előre megy a gazdaság, akkor lehet majd csak „ráereszteni” a bankokat a gazdasági szereplőkre”.

Pártja nevében követelte, a végrehajtások is álljanak le, mert így, amikor vége van a különleges jogrendnek, a családoknak menniük kell az utcára. „És még vegyük hozzá, hogy elveszítették a munkájukat, vagy éppen bedőlt a vállalkozásuk ebben az időszakban” – emlékeztetett.

„Ilyen helyzetben nem lehet hagyni a magyar családokat! A családok lakhatási és megélhetési biztonsága a legfontosabb most, tehát a kilakoltatási moratóriumot is meg kell ebben az évben állítani” – hangsúlyozta az MSZP képviselője.