mszp.hu | Belföld, Külföld | Oktatás
2021. április 13. 19:05

Kínai egyetem: több a kérdés, mint a válasz

A kormány válaszai több kérdést hagytak nyitva, mint amennyit megválaszoltak a Magyarországon létesítendő kínai egyetemmel kapcsolatban – mondta az MSZP-s Molnár Zsolt, az LMP-s Ungár Péter és a jobbikos Stummer János országgyűlési képviselők közös ellenzéki sajtótájékoztatójukon.

Egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is – figyelmeztettek a politikusok a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának keddi ülése után.

Molnár, az MSZP pártigazgatója, azt mondta: elvárják a magyar kormánytól, hogy ha már az adófizetők pénzén támogat egy ilyen egyetemet, akkor többletforrásokat biztosít a magyar nemzetbiztonsági szerveknek, hogy érdemben biztosíthassák az ország védelmét és szuverenitását, valamint a NATO- és európai uniós kötelezettségeinkből fakadó feladatainkat. A magyar nemzetbiztonsági szervektől viszont elvárják ezek biztosítását.

A járványvédekezés ügyében a „leghatékonyabb” fellépésre kérte a magyar nemzetbiztonsági szerveket a vírustagadó és oltásellenes személyekkel, mozgalmakkal és szubkultúrákkal szemben, „hiszen csak így lehet (…) megvédeni a magyar emberek egészségét, a nemzetgazdasági érdekeket”, oktatási és egyéb vívmányokat – mondta.

Minden magyar állampolgárt arra kérnek – mondta Molnár -, hogy éljen az oltás lehetőségével, „tegyen meg mindent, hogy hatékonyan lehessen megvédeni az országot a járvánnyal szemben”.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke „kínosnak” nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, amibe a magyar állam azon tisztségviselői „burkolóztak”, „akik ma megtisztelték” a bizottság ülését.

Mint mondta, konkrét kérdéseire nem kapott választ: sem arra, kik tárgyalták az együttműködést magyar részről a kínai kommunista párttal való megegyezés során, sem arra, megtörtént-e a projekt miatt a rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk.

Arra sem kapott érdemi választ, vajon jelentene-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha a megállapodást teljes transzparencia mellet, nyilvánosság előtt elemeznék, „hogy eldöntsék a magyar polgárok, hogy ez a rengeteg pénz, amelybe ez a projekt a magyar adófizetőknek kerül, vajon megéri-e akár évtizedes távlatban is?” – mondta.

De az is megválaszolatlan maradt: felmerült-e bármilyen nemzetbiztonsági kockázat a nagyjából másfél évvel ezelőtt a Corvinus Egyetemen elindult kínai-magyar, kettős diplomát adó üzleti képzéssel kapcsolatban?

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja kijelentette: „nyilvánvaló”, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatban megszólaló kormánytisztviselők azért állítják, hogy az egyetem itteni létesítésének nincs nemzetbiztonsági kockázata, mert nem akarják ezt a kockázatot észrevenni.

Kiemelte: az egyetem közpénzt érint, „úgy érint, hogy ahelyett, hogy magyar diákokra és magyar kollégiumokra költenék ezt a pénzt, a kormány ezt kínaira fogja költeni.”

Súlyos problémának nevezte, hogy „nem fogjuk tudni ellenőrizni”, hogy az egyetem oktatói és egyéb munkavállalói, „akik a kínai kommunista párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket”.

Megígérte: az ellenzéki képviselők mindent elkövetnek majd, hogy erre a veszélyre felhívják a figyelmet, ha pedig „kormányváltásra kerül a sor, akkor olyan szövetségi rendszerben lévő titkosszolgálatok lesznek, akik felkészülnek majd az ilyen veszélyekre.”