mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 28. 19:16

Rétvári szerint rendkívül leterhelt az egészségügy, Kásler szerint viszont nem – újraindulnak a rákszűrések

Kásler Miklós szerdán bejelentette az onkológiai szűrővizsgálatok újraindítását úgy, hogy az államtitkára, Rétvári Bence az Országgyűlésben még hétfőn is az egészségügyi intézmények rendkívül leterheltségére hivatkozva állt ki azok felfüggesztése mellett.

Néhány nap alatt megszűnt volna a rendkívüli leterheltség? Valószínűleg nem erről van szó, hiszen az országos tiszti főorvos is arról számolt be szerdán, hogy sajnos csak lassan csökken a kórházi kezelésre szorulók száma. A valóságban az történt, hogy a Fidesz ismét kapkodva, a szakmai szempontokat mellőzve hozott egy döntést, majd a felháborodást látva kénytelen volt korrigálni a súlyos hibáját.

Az MSZP szerint a rákszűrés jelentősége nem csökkenhet még a koronavírus-járvány idején sem, ezért követelte a szakmai szervezetek mellett, hogy a kormány indítsa újra a szűrővizsgálatokat, aminek most eleget is tett.

A betegség korai felismerése életmentő jelentőségű, ezért a vizsgálatok nem tűrhetnek halasztást, hiszen Magyarország már így is a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában.

MSZP

Bővebb információ: Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő