mszp.hu | Egészségügy
2021. április 30. 16:20

Káosz az oltópontokon a Pfizer vakcinára hirdetett last minute akció miatt – ki ezért a felelős?

A Fidesz úgy gondolta, hogy a megfelelő tájékoztatást kipipálja azzal, ha az egyik propagandalapja éjfél után 11 perccel megírja, hogy néhány óra múlva rendkívüli oltási napot tart a kormány és ezt megerősítve kora reggel Orbán Viktor last minute akciót hirdet a Pfizer vakcinákra.

A regisztrációs oldal leállt, a kormányzati szervezetlenség és a részletes tájékoztatás hiánya miatt pedig ismét olyan kaotikus állapotok alakultak ki az oltópontok előtt, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben rendkívül veszélyesek.

Az oltások beadásának hatékony és biztonságos megszervezésén emberi életek múlnak. Mégis mit gondolt a miniszterelnök, milyen következményei lesznek annak, ha megfelelő tájékoztatás nélkül egynapos akciót hirdet az egyik vakcinára?

Miért nem készültek fel a rendkívüli oltási napra? Miért nem tájékoztatták megfelelő módon és időben az embereket? Miért csak néhány órával korábban jelentették be ezt a lehetőséget? Mi okozta a regisztrációs oldal leállását? Ki a felelős a kialakult helyzetért?

Úgy tűnik, hogy a kormány ismét politikai haszonszerzés céljából úgy jelentett be valamit, hogy előtte nem biztosította annak szakmai feltételeit, emiatt pedig csak rohant az események után.

A kapkodás, a következetesség hiánya és a szervezetlenség jellemzi az egész járványkezelést, ami arra utal, hogy a szakmaiság háttérbe szorul a politikai érdekekből hozott döntések mögött.

Kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a járványkezelést, az MSZP éppen ezért már a járvány kirobbanásának kezdetétől folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követel. A járványkezelés szakmai, nem pedig politikai kérdés. Reméljük, hogy ezt minél hamarabb felismeri a Fidesz és akkor a pillanatnyi politikai érdekek mentén hozott döntéseket és nyilatkozatokat végre felválthatják a megfelelő szakmai intézkedések.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő