mszp.hu | Belföld
2021. május 11. 10:44

Hiller: „Nem azért érdemes választást nyerni, hogy győzzünk, hanem azért, mert jobban tudunk kormányozni”

Még ebben a hónapban nyilvánosságra kerülhetnek a jövőre kormányzásra készülő demokratikus egységkormány reformelképzelései és működési alapelvei.

Az MSZP felkészült, hogy az oktatás terén és más területeken is a jó irányba fordítsa az országot – erről beszélt Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője és választmányi elnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Annak apropóján, hogy újra megnyíltak az iskolák, Hiller elmondta, „Az oktatásirányításnak most nem erre az öt hétre kell koncentrálnia, ami ebből a tanévből még megvan, sőt, már korábban, amikor lezárták az iskolákat, el kellett volna kezdeni a felzárkóztatás módszertanát kidolgozni. Az MSZP programjában benne van a felzárkóztatás, a demokratikus összefogás készülő közös programja ügyében pedig már ebben a hónapban lesz miről beszélni” – jelentette be.

Emlékeztetett, kormányváltás után azonban nemcsak a közoktatás szakmai, hanem a felsőoktatás anyagi felzárkóztatása is szükséges lesz, hiszen a fideszes kormány most 43 milliárdot von el a felsőoktatásból. „Egy kimondottan nagy átverésről van szó: becsapták az egyetemek vezetőit! Van néhány egyetem, amelyik kapott egy kis pénzt, de a vidéki tudományegyetemeink ebből a pakettből egy szemet sem kaptak. Azt ígérte a kormány, hogyha megszavazzák a modellváltást, lesz rengeteg, 1500 milliárdnyi EU-s forrás, aztán kiderült, hogy nem lesz. A most benyújtott költségvetésből pedig az derül ki, hogy onnan sem lesz pótolva. Egyébként miközben a felsőoktatást odaadták fideszes kuratóriumok tulajdonába, a közös költségvetésből továbbra is mi finanszírozzuk” – hívta fel a figyelmet.

Kérdésre, hogy hogyan lehet majd kétharmados nyerés nélkül visszafordítani ezt és az ehhez hasonló folyamatokat, a volt oktatási miniszter kiemelte, „A magyar jogász társadalom három nagy szaktekintélye, két volt igazságügy miniszter és egy volt alkotmánybíró, Vörös Imre, Bárándy Péter és Forgács Imre éppen ma tette közzé a gondolatait erről, hogy az ellenzéknek nem akkor kell készülni a kormányzásra, hogy ha reményeink szerint már megnyertük a választást, és én mélyen igazat adok nekik. Nem azért érdemes választást nyerni, hogy győzzünk, hanem azért, mert jobban tudunk kormányozni”.

A képviselő elmondta, a demokratikus szövetség egyetért a jogászszakmával abban, hogy a népszavazás kellően alkalmas arra, hogy megszabadítsa az országot a szabadságjogokat korlátozó fideszes Alaptörvénytől. „Erősíteni kell a közvetlen demokrácia minden lehetséges formáját és ebben értelemszerűen a népszavazás egy kiemelt jelentőségű eszköz. Éppen azért, amit Mellár Tamás, alkotmányjogász mond, és amit a többiek is, azzal mi értelemszerűen egyetértünk; el kell menni majd szavazni, le kell őket váltani és jobban kell kormányozni”!

Végezetül Hiller István megerősítette, korábbi győzelmei után az MSZP és a Párbeszéd ismét őt indítja a 16. választókerületben, Pesterzsébeten és Kispesten. „Négyszer nyertem már egyéniben a választókerületetemben a fidesz jelöltjével szemben. Ha a demokratikus összefogás az MSZP-n és Párbeszéden kívüli más pártjai számára is meggyőző ez, akkor számomra megtiszteltetés lesz, ha támogatnak”.