mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. május 11. 14:24

A szociális dolgozók bérrendezését és a nyugdíjak megemelését is garantálja az MSZP programja

A szociális dolgozók bérrendezését és a nyugdíjak megemelését is garantálja az MSZP programja
Az összes szociális terület romokban hever ma Magyarországon mind a munkavállalók, mind a nyugdíjak tekintetében, ezért a szociális pillér az egyik legalapvetőbb pillér az MSZP programjában.

Hiába próbálják most újraindítani az elektív egészségügyi ellátást, ez kevés, és a következő egy évben nem fogja utolérni magát, az MSZP-nek ellenben az egész szociális területre átfogó reformja van – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője kedden az ATV Start című műsorában.

„Habár én azt gondolom, hogy minél nagyobb átoltottságot kell biztosítani az országban, az elhalasztott elektív ellátásokra való zökkenőmentes átállás minimum kétséges” – mondta. Hangsúlyozta, mindenekelőtt a szakemberek megbecsülése hiányzik az egészségügyben.

Emlékeztetett, ide kapcsolódik a szociális dolgozók egyszeri félmillió forintos juttatásának és folyamatos bérrendezésének kérdése is. „Mi már tavaly tavasszal követeltük, hogy a szociális dolgozók is kapják meg az egyszeri 500.000 forintot. Ez akkor 44 milliárdba került volna, ami nem rengette volna meg a büdzsét egyáltalán, hiszen sokkal több ment sportra és egyebekre, amiket mindenki tud betéve. Már annak is örülnénk, ha azt a bértáblát használnák a szociális ágazatban, mint az egészségügyben”.

A szocialista politikus elmondta, már csak azért is indokolt lenne a nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülés, mert szociális munkásnak lenni valójában egy felsőfokú szakma. „Amikor Ferge Zsuzsáék elindították Magyarországon ezt a szakmát, akkora megbecsültsége volt ennek a szaknak az ELTE-n, hogy túljelentkezések voltak! A fideszesek azonban leépítették a továbbképzést, a szociális módszertanok tevékenységét: egy csomó ilyen intézkedést hoztak az elmúlt 10-12 évben. Jövőre tehát, amikor a demokratikus szövetség kormányra kerül, egy csomó feladatot meg kell csinálni”.

Kérdésre Korózs Lajos felsorolta, mik lennének az említett feladatok. „Például – ha rajtunk múlik – az egyik elsők között lesz a családi pótlék megduplázása azoknak a családoknak, akik az elmúlt 10-12 évben egy fillért nem kaptak. Kezdeményeztük a nyugdíjemelésnél a svájci indexálás visszaállítását és azt, hogy a nettó minimálbér minimum 50%-át az induló nyugdíj érje el. Ez azt jeleni, hogy a 28.500 forint-os nyugdíjból rögtön 70.000 forint lenne. Abból se lehet önmagában megélni, de a szociális ellátórendszeren keresztül ki lehet egészíteni legalább a megélhetési minimum szintjére ezeket a juttatásokat is” – mutatott rá.

A magánnyugdíjpénztári rendszerről kérdezve az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke  elmondta „Most úgy tűnik, vége van, de az biztos, hogy a rendszeren belül erősíteni kell az adórendszeren keresztül az öngondoskodás bizonyos elemeit: hogy ez nyugdíjbiztosítás erősítése, vagy az önkéntes nyugdíjpénztáraké, vagy a megmaradt magánnyugdíj pénztárak életben tartása, az majd a koalíciós kormánynak lesz a feladata”.