mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. június 28. 16:23

A Fidesz nem tudja kezelni a tanárhiányt – új pedagógus-életpályamodellre van szükség!

A fideszes pedagógus-életpályamodell megbukott, ezt bizonyítja, hogy kevés fiatalt vonz ez a hivatás és még a diplomát szerzők harmada is munkába állását követően az első három évben elhagyja a pályát. Nincs annyi új belépő, mint amennyien nyugdíjba mennek, de a kormány ennek ellenére sem hajlandó lépni a tanárhiány ellen, nem látja be, hogy ismét vonzóvá kell tennie ezt a hivatást.

A tanárhiány rövid időn belül kezelhetetlen lesz, mivel egyre kevesebben akarnak egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben bruttó 200 ezer forintos kezdő fizetésért dolgozni. Így folyamatosan csökken azon pedagógusok száma, akik tanítanák a gyerekeinket, pedig a veszélyhelyzet egyértelműen rávilágított arra; mennyire fontos, hogy sok elhivatott, kreatív tanár legyen az országban. Ugyanakkor a kormány által elfogadott költségvetésből az látszik, hogy a pedagógusoknál nem terveznek béremelést.

A felnövekvő nemzedékek esélyeit, felemelkedését, önmegvalósítását és biztos megélhetését szolgáló oktatásra van szükség. Ezt egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszer biztosíthatja, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül!

A tanárok számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzá fogja rendelni a mindenkori minimálbérhez. A pedagógushiány mérséklésére pedig az alapképzésben és az osztatlan pedagógusképzésben is be fogjuk vezetni a tandíjmentességet, a teljes körű állami finanszírozást.

Az MSZP szerint így egy olyan életpályamodellt lehet biztosítani a pedagógusok számára, amely már a fiataloknak is tisztességes megélhetést nyújt és vonzóvá teszi ezt a hivatást a pályaválasztók számára.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke