mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. július 23. 11:41

A minimálbér összege csak papíron emelkedett, a valóságban csökkent az értéke – adómentes minimálbért, most!

Egyedülálló módon a magyar minimálbér értéke, vásárlóereje az idei emelés után alacsonyabb a tavalyinál. Azaz annak ellenére, hogy papíron emelkedtek a legalacsonyabb fizetések, a dolgozók mégis kevesebb árut tudnak vásárolni az üzletekben.

Valószínűleg a miniszterelnök nem tudja, hogy a bruttó 167 ezer forintos minimálbérért dolgozóknak nem az okoz fejtörést, hogy mi díszítse a könyvtárszobájuk mennyezetét, hanem az, hogy min spóroljanak azért, hogy valahogy túléljék a hónapot. Az árak ugyanis olyan mértékben elszabadultak, – jórészt a kormány és az MNB felelőtlensége miatt – hogy az idei minimálbér-emelés már semmit sem ér.

A Fidesz ne húzza az időt a felesleges nemzeti konzultációval, hanem cselekedjen! Lehetősége van rá, ugyanis az MSZP javaslata az adómentes minimálbérről ismét az Országgyűlés előtt van. A fideszes képviselőknek csak támogatniuk kellene a javaslatot és akkor 15%-kal emelkednének a legalacsonyabb fizetések. Az adócsökkentés révén pedig, mindazoknak növekedne a bére, akik bruttó 321 ezer forintnál kevesebbet keresnek, így 2,3 millió ember helyzete javulna. Ráadásul ez a megoldás semmilyen kiadást nem jelent a kis- és középvállalkozások számára.

Ez csak döntés kérdése. Azonban ismerjük a Fideszt, ezért a dolgozók számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után adómentessé teszi a minimálbért.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese