mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 04. 10:53

Mesterházy: Nem mehetünk el szó nélkül az emberi jogok csorbítása mellett

Mesterházy: Nem mehetünk el szó nélkül az emberi jogok csorbítása mellett
A homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény stigmatizálja az LMBTQ közösséget, és „ha nekünk fontosak az emberi jogok, akkor bizony nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy valakiknek az emberi jogaik csorbulhatnak” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden.

„Olyan üzenete egészen biztosan van ennek a törvények (...) hogy bizony ez stigmatizálja ezt a közöséget, már maga az, hogy összekötötték egy pedofiltörvénnyel ezt a másik rendelkezést. Ez már implicit módon egészen biztosan egy olyan kontextusba helyezi ezt a kérdést, ami kellemetlen, és ami egészen aljas megközelítés” – mondta a képviselő.

Az LMBTQ emberek sérülnek a törvény révén, hiszen „ellenségképpé alakítják” őket, ami „mindenféleképpen egy aljas politikai játszma” – szögezte le.

Személyes véleményét hangsúlyozva kifejtette, „abszolút” támogatja az azonos neműek házasságát: ha hiszünk a demokráciában, az emberi jogokban, az esélyegyenlőségben, akkor morális megközelítésből és értékrendi meggyőződésből fakadóan „minden olyan polgári jogi normát ki kell terjesszünk mindenkire, mint ami a heteroszexuálisokra és homoszexuálisokra vagy az LMBTQ közösségre vonatkozik”.

Kifogásolta, hogy végrehajtási rendeletek nélkül, és világosan megfogalmazott objektív kritériumok híján, a törvény értelmezésében extrém helyzetben kérdésessé válhat, hogy Szapphót lehet-e oktatni ezután az irodalomórákon, mert a törvényben nincs pontosan körülírva a megjelenítés fogalma.

„Ez egy olyan gumiszabály, amibe nagyon sok minden beleférhet, ha úgy akarják, és nagyon sok minden nem, hogyha nem úgy akarják” – mutatott rá.

Mint mondta, szexuális felvilágosításra szükség van az iskolákban, a fiataloknak pedig objektív képet kell kapniuk a szexuális életről, „és ez igaz a szexuális élet mindenféle formájára”.

Rámutatott: a fiatalok az interneten sokkal hamarabb találkozhatnak a szexualitással, mint azt egy szülő esetleg gondolná, és „helyes dolognak” nevezte, ha objektív ismereteket kapnak a fiatalok, ellenőrzött körülmények között.

Megemlítette: írásbeli kérdést tett fel az oktatást felügyelő miniszternek, hogy nemváltást például hol népszerűsítettek eddig magyar iskolában? „Úgy beszélnek erről, minthogyha ez egy valódi veszély lenne. (...) Magyarországon nem történt ilyen sohasem” – jelentette ki.

Mint mondta, jelenleg is a tankerületi vezetőtől függ, ki mehet be egy adott iskolába információt átadni, a tankerületi vezetőket pedig „a kormány irányítja. Központosítva lett. (...) Ehhez nem kell különösebben semmilyen törvényt sem módosítani”.

A műsorvezető kérdésére Lewis Hamilton és Sebastian VettelForma 1-es pilóták homofób törvény elleni kiállásáról és Manuel Neuer német labdarúgó-csapatkapitány szivárványos karszalaggal való pályára lépéséről a 2022-es futball Eb-n, Mesterházy közbevetette: „Bocsánat, nincsen nekik ehhez joguk?”

Így folytatta: „Amikor önökre vonatkozik valami, akkor az nem számít, akkor az nem kettős mérce; amikor önöket támogatja egy külföldi politikus, azzal nincs gond; amikor önöket támogatja egy sportoló, azzal nincs gond; amikor az önök politikája mellett megszólal egy művész, zenész, akkor azzal nincs gond; amikor másutt teszik ezt meg, akkor bizony ezzel mindig problémájuk van.”

A Hamilton „képmutatására” vonatozó kérdésre pedig a szocialista politikus azt monda: „Az is lehet, hogy most másképpen gondol dolgokat - van azért ilyen párt Magyarországon”, a Fidesz például liberális pártként indult, de mára egy „konzervatív, hirtelen a kereszténységet nagyon védő párttá vált, miközben korábban (...) arról beszéltek, mikor a KDNP-sek bejöttek a Parlamentbe, hogy ’Csuhások, térdre, imához!’”

A Cseh Katalin momentumos politikussal kapcsolatban feltett ismételt kérdésekre Mesterházy határozottan kijelentette: világos, hogy lejárató kampányt indított Cseh ellen a Fidesz, ahogy „zajlik ez a karaktergyilkosság és a lejáratás” Karácsony Gergellyel, Dobrev Klárával és Jakab Péterrel szemben is.

„Szerintem nekünk, ellenzéki politikusoknak, (...) az a dolgunk ilyenkor, hogy egymásért kiálljunk és vállvetve küzdjünk, mert nem fog válogatni a Fidesz, ez teljesen világos, hogy kit tud most politikai értelemben lelőni.”

Egy módon lehet ez ellen küzdeni: „hogyha eltekintünk ezektől a kérdésektől – ezek világos lejáratások –,   összezárunk.” Erre kell készülni az ellenzéknek: „hogy ilyen aljas módszerekkel fog a Fidesz a választási kampányban haladni előre” – mondta a szocialista politikus a Hír TV-ben.