mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 18. 12:09

Nyílt levél Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek

Tisztelt Hadházy Ákos!

Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló Önkormányzatát rossz színben tüntesse fel. Tisztában vagyok azzal, hogy polgármesterként gyakran tűrnöm kell a nemtelen támadásokat is, Zugló Önkormányzatától azonban nem várható el, hogy hagyja magát lejáratni.

Ön azt állította, hogy Önkormányzatunk „stikában, a nyilvánosságot kerülve” hirdette meg eladásra az Egressy út 102-104., 106., valamint az Angol utca 28. címen található ingatlanokat. A valóság ezzel szemben az, hogy a pályázat megjelent két országos napilapban (Népszava, Magyar Nemzet), Zugló online felületein (zuglo.hu, zugloizrt.hu), a Polgármesteri Hivatal, valamint a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján való kifüggesztéssel, az értékesítendő ingatlanon történő kifüggesztéssel, valamint az ingatlan.com webes felületén 30 napig. Az Ön állítása a fent felsoroltak alapján nyilvánvaló hazugság.

A pályázat nyílt volt, vagyis annyian adhattak be ajánlatot, amennyien csak akartak. Ez azt jelenti, hogy aki megvásárolta a pályázati anyagot, minden információt megkapott az ügyben. Az ingatlan eladásáról először még 2013-ban, Papcsák Ferenc, fideszes polgármester idején döntöttek. A szóban forgó ingatlan értékesítéséről később többszörös testületi döntés született. Csak 2019-ben 6 alkalommal is kiírtak nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra.

A fenti pályázatokra azonban nem érkezett érvényes ajánlat, de érdeklődő sem nagyon volt, vélhetően a túl magas ár miatt. Ezért amikor 2021.február 25-én ismét döntött a testület a telek eladásáról, újabb – a törvényi előírásoknak megfelelően két független értékbecslővel – értékbecslést készíttetett az Önkormányzat. Ezek közül végül a magasabb áron, 709 millió forintért lett legutóbb meghirdetve az ingatlan. Ez ugyan alacsonyabb összeg, mint a korábbi becslés, de azt Önnek tudnia kell, hogy ha valami többszöri meghirdetés után nem kel el egy bizonyos áron, és még érdeklődők sincsenek, akkor tudomásul kell azt venni, hogy az ár jócskán a tényleges piaci ár felett van és csökkenteni kell azt. És értem én, hogy kibicnek semmi sem drága, de hűtlen kezelés éppen az volna, ha nem az ár alapján, hanem politikai alapon válogatnánk a pályázók között. Azt azért csak tudja, hogy egy önkormányzat nem válogathat kedvére a vevők között, hanem csakis a törvények szerint, máskülönben köztörvényes bűncselekményt követne el. Ezért ne próbáljon minket ilyen bűncselekmény elkövetésére buzdítani!

Az szintén egy hamis állítás, hogy az önkormányzat a későbbi ingatlanfejlesztő érdekében módosította menet közben a telekre vonatkozó építési paramétereket. Ha a valós információk is érdeklik, keresse meg Zugló főépítészét, aki megerősíti, hogy ugyanazok a fő építési paraméterek vannak érvényben, érdemi változás nem történt.

Zugló polgármestereként 123 ezer emberért vagyok felelős. Azt vállaltuk, hogy fejlődő, gondoskodó, biztonságos és zöld Zuglót építünk. Az eladásra szánt terület parkosítását 139 bevallottan zuglói polgár támogatta az erre indított aláírásgyűjtésen, ezzel szemben az innen egy 1 perc sétára található Egressy téri park felújítása minden zuglói polgár érdekeit szolgálná.  Ahogyan valamennyi zuglói polgár érdekét szolgálja a Rákos-patak revitalizációja, az új városközpont kialakítása a Bosnyák téren vagy éppen a szociális bérlakásállomány megújítása is. Ezért a meglévő parkjaink, tereink felújítása élvez elsőbbséget.

Mint azt Ön is tudja, Orbán Viktor és a Fidesz a kormányra kerülése óta, de különösen az utóbbi két évben módszeresen tönkretette az önkormányzatokat, így minket is és többek között óriási károkat okozott a  Városligetben. Az elmúlt években ezt a rombolást hatékonyan akadályoztuk. Ha Önnek valóban fontos Zugló, akkor inkább álljon mellénk a Liget megvédésében!

Végezetül, Ön rendszeresen állítja, hogy a dolgok nem maradhatnak következmények nélkül sem jobb-, sem baloldalon. Ebben egyetértünk. Éppen ezért nem maradhat következmények nélkül az sem, hogy Ön valótlan állításokkal igyekezett megtéveszteni a zuglóiakat és lejáratni Zugló Önkormányzatát. Itt az ideje, hogy Ön felhagyjon azzal a fideszes múltjából hozott módszerrel, hogy előbb rágalmaz, de még utána sem kérdez. Felszólítom Önt, hogy ne éljen vissza a közvélemény bizalmával, ne tekintse magát minden és mindenki fölött állónak, a valótlan állításaiért haladéktalanul kérjen bocsánatot minden zuglói polgártól és Zugló Önkormányzatától, és adjon ki erről közleményt! Egy magára valamit is adó tisztességes ember ugyanis, ha hibázott, ahogy jelen esetben Ön, beismeri es nem csinál belőle presztízskérdést.

Amennyiben ez 2021. augusztus 18-án 12:00-ig nem történik meg, Zugló Önkormányzata jó hírnevének megőrzése érdekében kénytelen leszek feljelentést tenni. Az alaptalan vádaskodása nem az ellenzéki összefogást erősíti. Ennek ellenére azért adok Önnek egy esélyt a korrekcióra, hogy az egység és ne a bomlasztás érvényesüljön.

Üdvözlettel:
Horváth Csaba