mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 27. 15:58

Helyezzék hatályon kívül a Fudan-törvényt!

Törvényjavaslatot nyújt be a Fudan-törvény hatályon kívül helyezésére az MSZP, a Párbeszéd és az LMP parlamenti frakciója – jelentette be Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője és Jámbor András jelölt-aspiráns pénteken sajtótájékoztatón.

„Kérem, támogassa ezt a Fidesz! Ne legyen jövőellenes és ne legyen fiatalellenes a kormánynak a politikája! (...) Ne veszélyeztessék azt a Diákvárost, ami az egész országnak és a jövő generációjának az érdeke” – mondta Kunhalmi, azt kérve a kormánytól: álljon el a Fudantól, „hátráljon meg”.

A politikusok kijelentették: határozottan egyetértenek Karácsony Gergely főpolgármester vétójával az Atlétikai vb ügyében.

Rámutattak: a kormány megszegte a fővárossal kötött megállapodását, melyben vállalta: a 2023-as Atlétikai Világbajnokság megrendezéséért cserébe az egészségügy fejlesztésére támogatásokat juttat, 12 000 kollégiumi férőhelyet létesít a budapesti Diákvárosban, valamint 5800 bérlakást épít.

Kunhalmi azt mondta: egy ekkora világverseny megrendezéséhez szükség van a főváros támogatására is, „szerencsére még (...) a fővárosnak ebbe van beleszólása, mert a világ nem mindenhol úgy működik, ahogy az Orbán-kormány itthon működik Magyarországon”.

Kiemelte: a Diákváros nemcsak a fővárosiak, hanem egész Magyarország, a magyar fiatalok ügye, hiszen főleg a rászoruló családok képtelenek kigazdálkodni a fővárosi „horror” albérletárakat a Budapesten tanulni szándékozó fiatalok számára.

„Mindenkinek érdeke lenne az, főleg a vidékieknek, hogy megépüljön a Diákváros” – jelentette ki.

Csárdi Antal LMP-s képviselő, Budapest 01-es szavazókörzetének LMP, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd és Új Világ Néppárt által támogatott előválasztási jelöltje azt emelte ki: „Ezen a ponton el is kell kezdődnie (...) annak az elszámoltatásnak, ami a kormányváltás esetén az egyik legfőbb szándéka és ígérete az újonnan felálló Karácsony-kormánynak”.

Mint mondta, az Orbán-kormánnyal kötött fővárosi megállapodás sarkalatos pontja volt a transzparencia, de azt a kormány „megcsúfolta”, a megállapodást pedig „jól láthatóan”, „folyamatosan” megszegi „a Diákváros zanzásításával, ellehetetlenítésével, minőségromlásával”.

„Egyszer s mindenkorra véget kell vetni annak a gyakorlatnak, aminek itthon már 10 éves hagyománya van: hogy úgy költünk adóforint-tízmilliárdokat, hogy erről a magyar választó, az egyszerű átlagpolgár semmit nem tud, nincs fölötte sem kontrollja, sem ellenőrzése” – mondta, azt ígérve: kikérik a szerződéseket, amiket önmagától a megállapodás ellenére nem tett nyilvánossá az Orbán-kormány.

Jámbor András, a Mérce internetes újság volt főszerkesztője, Budapest 06-os választókerületének előválasztási jelöltje a Szikra Mozgalom színeiben az MSZP és a Párbeszéd támogatásával, arra mutatott rá: a Diákvárosról most kell népszavazást tartani, mert 2023-ban, az Atlétikai vb évében, ahogy a kormány szándékozik, már „teljesen felesleges lesz”.

„Ha van egy cseppnyi tisztesség azokban a nemzeti választási bizottsági tagokban, akiket a Fidesz tart, akkor átengedik” hétfőre várt döntésük alkalmával Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit, melyek a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyét is érintik.

Azt is aláhúzta: az előválasztási folyamat során az ajánlásgyűjtő pultoknál az emberek folyamatosan a lakhatás témáját emelik ki. „Ez az egyik legnagyobb probléma, ami őket érinti”, a Diákváros-projekt eltörlésével pedig a kormány az egyik legfontosabb olyan projektet törölné el, ami segíthet a lakhatási gondok megoldásában.

Csárdi kijelentette: „Amennyiben a Karácsony-kormány feláll, akkor mind az Atlétikai vb, mind a Diákváros beruházás megvalósításra kerül. (...) Ez mindannyiuknak egyértelmű érdeke.”