mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 30. 15:24

Meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát!

Orbán hazudott, nemhogy 3 hónap után, de még egy év elteltével sem lett mindenkinek munkája – meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát!

Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, mint amennyit a vírus elpusztít, továbbá a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája. Ez azonban nem más, mint hazug propaganda! Ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az álláskeresők közül több mint 93 ezren legalább egy éve nem találnak munkát, és a tavaly augusztusihoz képest idén közel 20%-kal nőtt a számuk.

A Fidesz tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a 9 hónapon át járó álláskeresési járadék időtartamát lecsökkenti 3 hónapra, amivel ez lett a legrövidebb ideig nyújtott támogatás az Európai Unióban, de világviszonylatban is a sereghajtók között van. Már akkor elmondtuk, nemcsak mi, az MSZP, hanem a szakszervezetek és a szakértők is, hogy ennek a döntésnek nagyon súlyos következményei lesznek.

A Fidesz ráadásul még a válság alatt is a munkanélküliek támogatásán spórol, miközben gazdaságvédelemre hivatkozva több ezer milliárdot szór szét az oligarchák támogatására és propagandára.

Az MSZP továbbra is úgy gondolja, hogy a munkájukat elvesztőknek érdemi segítséget kell nyújtani, ezért támogatja Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról!

Reméljük, hogy az NVB a hétfői ülésén nem gördít akadályt a referendum elé, azonban ismerjük a Fideszt, ezért a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti. Ugyanis amennyiben az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely alakíthat kormányt akkor az álláskeresési járadék időtartamát meghosszabbítjuk 9 hónapra, az összegét pedig megemeljük úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese